Turkishtime tarafından hazırlanan “Ar-Ge 250, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge harcaması yapan şirketleri” araştırmasına göre 2018 yılında en fazla Ar-Ge harcaması yapan firma Aselsan oldu.

Geçtiğimiz yıllardaki gibi yine zirveyi bırakmayan savunma sanayi firmasının 1 milyar 674 milyon TL olan harcaması 2018’de 2 milyar 162 milyon lira olarak kaydedildi. 

Toplam cirosunun dörtte birini (yüzde 24) Ar-Ge’ye ayıran Aselsan’ın ardından ikinci 1 miyar 575 milyon liralık harcamayla havacılık sektöründen Tusaş olurken, üçüncü ise 666 milyon TL ile otomotiv ana sanayi firması Ford oldu.

LİSTENİN ZİRVESİNDE HANGİ FİRMALAR VAR?

Dünyada Ar-Ge’nin lokomotif sektörleri olarak bilişim ve ilaç olurken, Türkiye’de Ar-Ge 250 listesinin zirvesinde savunma ve otomotiv şirketleri yer aldı.

Ar-Ge harcamalarının cirodan aldığı pay değerlendirildiğinde bilişim firmaları öne çıktı. Bu doğrultuda cirolarının yüzde 70’inine yakınını Ar-Ge’ye ayıran Compello, Vispera, FBT ve 4Maps ile yüzde 45’le Logo üst sıralarda bulundu.

Balıkesir Yem cirosunun tamamını, ilaç sektöründe faaliyet gösteren Era Pharma ise yüzde 90’ın üzerinde Ar-Ge’ye ayırdı.

Ayrıca araştırmada bu yıl ilk kez kadın Ar-Ge uzmanları ile ilgili sayılara yer verildi. Buna göre 849 kadın personel ile Aselsan birinci, 458 kadın personel ile TUSAŞ ikinci ve 364 kadın personel ile Turkcell üçüncü oldu.