Günümüzde, Ar-Ge KOBİ’lerin sağlıklı bir geleceğinin köprüsü durumunda. Bununla birlikte, hazır olmadan kurulma sürecine girilen Ar-Ge merkezlerinden sağlıklı bir sonuç alınmıyor.
ST Endüstri Radyo’da, Yrd. Doç. Dr. Turan Şişman’ın konuğu, Experto Şirketi Genel Müdürü ve CEO’su Jülide Birol’du. Ar-Ge merkezini bir Kobi olarak niye kurayım, diyenlere, Birol, “Devletten teşvik almak için Ar-Ge merkezi kurmayın, yeterli hazırlıkları yapmadan kuruluma geçmeyin” diyor. Merkezin, KOBİ’nin ihtiyaçlarına odaklı, yetkin bir direktörle ve sistemin Ar-Ge’ye göre yapılandırılarak tesis edilmesini öneriyor.

Ar-Ge’de uzmanlaşmak gerektiğini ve hayatta kalmanın yolunun Ar-Ge’den geçtiğini belirten Birol, Türkiye’de 850 civarında KOBİ’lere ait Ar-Ge merkezi olduğu bilgisini veriyor. 
Yeni bir departman kurarken ne gerekiyorsa, Ar-Ge kurarken de, bunun dışında bir şey yapmaya gerek olmadığını belirten Birol, “Her kurum için Ar Ge’ye gerek var mı?” sorusuna, gerek yok, yanıtını veriyor. KOBİ’nin sadece teşviklerden yararlanmak üzere kurulmasının sağlıklı bir yol olmadığını kaydeden Birol, ihtiyaçlara bağlı olarak, şekillenen, içeride şirket kültürünü bilen, Ar-Ge’yi benimsemiş kişileri merkeze koyabilirsiniz, tespitiyle, Ar-Ge’nin insan kalitesine işaret ediyor. 

Sadece üretimle değil, muhasebeyle de bütünleşme gerektiğini anlatan Birol, yasaya göre Ar-Ge’ye özel bir muhasebe bölümünün kurulması gerektiğini anımsatarak, “Aslında şirketin tamamını etkileyen bir sistem kuruyorsunuz. Buna yönelik bir yeniden yapılanmaya gidilmesi gerekiyor.”diyor.

Ar-Ge’nin kolay bir sistem olmadığının altını çizen Birol, işe swot analiziyle (kurumun,kuvvetli ve zayıf yönlerinin analizi) başlanması gerektiğini belirterek, “Ar-Ge Merkezi kime bağlı olacak, diye bakılıyor. Bazı şirketler Ar-Ge Merkezi’ni kurmuş, sadece resmiyet kazandırmak için başvuruyor. Böyle şirketler için 1 hafta yeterli oluyor. Ama hazır olmayan bir KOBİ’nin Ar-Ge’sinin kurulumu, sorusuna yanıtımız, ‘Bu sürdürülebilir değil.’ İki ay gibi bir sürede böyle şirketler Ar-Ge’yi kurabilir ama aslolan işe hazır olmak.” Sözüyle, sürdürülebilir bir sistemin tesis edilmesine dikkat çekiyor.

Öncelikle Ar-Ge merkezinin direktörünün, işe vakıf olması gerektiği şartını koşan Birol, Ar-Ge için olmazsa olmazları şöyle anlatıyor: “Bir müşterimiz anlatıyor, genç bir mühendisi işin başına getirmişler, personel dinlemiyor. Burada, yaş, liyakat, yetkinlik gibi kavramlar öne çıkıyor. Biri olmadan, diğeri gelmiyor.”