ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında tüketicilere güvenli e-alışveriş için tavsiyelerde yaptı.

Rektörlük tarfından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, toplum sağlığını korumak amacıyla evden çıkmamaya gayret gösteren insanların, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzere e-alışverişe yöneldiği bildirildi.

Çok sayıda mağaza ve iş yerinin pandemi durumunda insan sağlığını tehdit ettiği için geçici kapatıldığı hatırlatılan açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

"İnternet üzerinden alışveriş yaparken tercih edeceğimiz siteler, SSL sertifikasına sahip olmalıdır. SSL sertifikası, bir sitenin belirli şartları karşılayarak elde edebildiği ve kullanıcılarına güvenli bir deneyim sunduğunu kanıtlayan belgedir. Bu sertifikaya sahip bir siteden alışveriş yapıldığında, kimlik ve kredi kartı bilgileriniz özel bir şifreleme sistemi ile doğrudan bankanıza aktarılır. Böylelikle üçüncü şahısların ihtimali ortadan kalkar. Online bir alışveriş sitesinin bu sertifikaya sahip olup olmadığını ödeme sayfasına geçtiğinizde adres çubuğunun sağ tarafında bulunan kilit işaretinden anlayabilirsiniz."

Açıklamada, hiçbir internet sitesinin, kullanıcıların rakamlardan oluşan 4 haneli şifresine hiçbir aşamada gereksinim duymadığının altı çizildi.

Bunun yerine, kartın arkasında bulunan 3 haneli CVV kodunun kullanıldığına değinilen açıklamada, "Bu kod kredi kartı şifresi değildir. Sadece alışverişinizde kartınızı kullanmanızı saptayan bir doğrulama aracıdır." bilgisi yer aldı.leri sizden talep edecektir. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde internet üzerinden yapılan alışverişlere güvenmekte bir sakınca yoktur."