Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT) tarafından derneğin 14. kuruluş yıldönümü vesilesiyle organize edilen gala daveti 7 Aralık’ta İstanbul’da kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Amerikan Şirketler Derneği Başkanı ve Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu’nun ev sahibi olduğu geceye, ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sarah E. Kemp, ABD Başkonsolosu Jennifer L. Davis, IBM Orta Doğu ve Afrika Genel Müdürü Takreem El-Tohamy’nin yanı sıra Amerika’dan özel sektör kuruluşları (ABD Ticaret Odası, ATC, ATS), Türkiye’deki Amerikan iş dünyası ve yatırımcılarının bölgesel CEO ve temsilcileri, Türk özel sektörünü temsil eden kuruluşlar (DEİK/TAİK, TİM, YASED) da katılım gösterdi. 

ABD FİRMALARININ EKONOMİYE KATKISI: 55 MİLYAR DOLAR VE 90 BİN İSTİHDAM

Akademisyenler ve gazetecilerin de hazır bulunduğu gecenin açılışında konuşan Akçaoğlu, derneklerinin Türkiye’de faaliyette bulunan 110’dan fazla Amerikan firmalarını temsil ettiğini ve söz konusu firmaların Türkiye ekonomisine 55 milyar dolar civarı katkısı ile 90 binin üzerinde istihdam yarattığını dile getirdi. 

İki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 2 kat artarak 20 milyar dolara ulaştığını belirten Akçaoğlu, ABD yatırımlarının sanayide büyük atılım gösterdiğini ve Türk ekonomisine artan oranda hız kattığını ifade etti.   

Akçaoğlu, dernek olarak kuruluşlarından beri ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda sağladıkları katkıdan dolayı gurur duyduklarını ve yatırım rakamını üst seviyelere çıkarmaya kararlı olduklarını söyledi.

AMERİKAN ŞİRKETLER DERNEĞİ’NDE KADINLAR BAŞROLDE

Kadın liderlerin ekonomik ilişkilerde üstlendiği rolün önemini vurgulayan Akçaoğlu, derneklerindeki kadın oranının yüksek olduğunu, kadın liderlerin uzun vadeli ilişkilerin oluşmasında etkin olacağının altını çizdi. 

ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sarah E. Kemp, ABD özel sektörün pazara atfettiği öneme dikkat çekerek, Bakanlık olarak senelerdir Türkiye’ye öncelik vermelerinin şaşırtıcı olmadığını kaydetti.

ABD Başkonsolosu Jennifer L. Davis ise yaptığı konuşmada, karşılıklı ekonomik ilişkilerin kuvvetlendirilmesi ve Türkiye’de faaliyet gösteren ABD firmalarına destek vermelerine olan inancının arttığını ve yatırımların yanı sıra iş birliği ile her iki ülkenin de refah seviyesinin gelişme sağlayacağını sözlerine ekledi.