Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, altın üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını söyledi. Altın üretiminin 42 tona ulaştığını belirten Dönmez, ekonomiye 2,4 milyar dolarlık bir katkı sağladıklarını ifade etti. 
Altın Madencileri Derneği temsilcilerini kabulünde konuşan Dönmez, enerji ve madencilik sektörü açısından geçen yılın başarıyla tamamlandığını söyledi.

ALTIN ÜRETİMİ 100 TONA ÇIKACAK

20 yeni altın madeni projesinin yatırım için gün saydığını belirten Dönmez, Türkiye'de yerli ve yabancı toplam 18 altın madeninin üretime devam ettiğini söyledi. Yeni altın madeni projeleriyle altın üretimini 100 tona çıkaracaklarını söyleyen Dönmez, hedeflerinin altın ihtiyacını yerli kaynaklardan sağlamak olduğunu aktardı. 
Geçen yıl 2019'a göre yüzde 123 artışla 25,2 milyar dolarlık altın ithal edildiğini dile getiren Dönmez, altın madenciliğinde bugüne kadar toplam 6 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirtti.
Altın madenciliğinde 13 bin 200 kişinin doğrudan istihdam edildiğini söyleyen Dönmez, bir kişiye istihdam sağlamak için 488 bin dolarlık yatırım yapıldığını vurguladı. Türkiye'nin altın ithalatının arttığını söyleyen Dönmez, bu talebin en az yarısının karşılayacağı bir rezerve de sahip olduklarını ifade etti.  
Çevreci bir madencilik prensibiyle hareket edildiğini de aktaran Dönmez, Türkiye'de madenciliğin dünya standartlarına uygun yürütüldüğünü söyledi. Dönmez, Türkiye'nin ithal ettiği altının yarısını üretmesi durumunda 12,5 milyar doların ülkede kalacağını da sözlerine ekledi.