Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) Almanya’nın Rusya ile ticaretine ilişkin 2021 verilerini paylaştı.

Buna göre, geçen sene iki ülke arasındaki ticaret hacmi Kovid-19 salgınının ilk senesi olan 2020’ye kıyasla yüzde 34,1 oranında artarak 59,8 milyar avroya çıktı.

MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ

Aynı döneminde Almanya’nın Rusya’ya ihracatı ise bir önceki seneye nazaran yüzde 15,4 oranında artarak 26,6 milyar avroya ulaşırken, ülkenin Rusya’dan ithalatı yüzde 54,2 artarak yaklaşık 33,1 milyar avroya çıktı.

2021 yıılnda Almanya'nın Rusya'ya karşı 6,5 milyar ticaret açığı vermesi ise dikkatleri çekti.

Almanya, 2020 yılında Kovid-19 salgınında bilhassa ham petrol ve doğal gaz ithalatının değerinin önemli oranda düşmesiyle Rusya’ya karşı 1993 yılından beri ilk defaihracat fazlası vermişti.

Almanya'nın Rusya’ya ihracatı ağırlıklı olarak makine, motorlu taşıtlar kimyasal ürünler ve eczacılık ürünlerinden meydana geldi.

Almanya geçen sene Rusya’dan yaklaşık 20 milyar avro tutarında ham petrol ve doğal gaz ithal etti. Bu alandaki ithalat değerinde yüksek petrol ve gaz fiyatları sebebiyle bir önceki seneye nazaran yüzde 49,5’lik bir artış görüldü. Geçen sene ham petrol ve doğal gaz, Rusya'dan yapılan tüm ithalatın yaklaşık yüzde 59’unu meydana getirdi.

Avrupa Birliği (AB) dışında Rusya, Almanya'nın ihracatında 5'inci, ithalatında ise 4'üncü sırada yer buldu. (AA)