BERLİN (AA) - Ticaret Bakan Yardımcısı olan Gonca Yılmaz Batur, Almanya’nın Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli ticaret ortağı olduğunu söyleyerek, “Almanya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini öncelikle 40 milyar, devamında ise 50 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından gerçekleştirilen  "Kovid-19 Salgını Sırasında Türk-Alman Ekonomik İlişkileri ve Salgın Sonrası Geleceği” konulu çevrimiçi paneli, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Almanya Ekonomik Kalkınma ve Dış Ticaret Federal Yönetim Kurulu Başkanı Michael Schumann, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet İhsan Erdem ve Konstanz Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü Erdal Yalçın'ın katılımıyla yapıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Batur, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının genel olarak küresel ekonomiye, özel olarak ise Almanya-Türkiye arasındaki ticari ilişkilere olumsuz etkilerinin bulunduğunu dile getirdi.

Batur, Türkiye ile Almanya’nın toplam ticaret hacminin 2019 sonunda 35,9 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, 2020 senesinni ilk iki ayında artışa rağmen salgın nedeniyle yılın ocak-temmuz döneminde düşüş gösterdiğini belirtti.

Almanya’nın Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Batur, “İki ülke arasındaki potansiyelin salgının olumsuz etkilerini kısa sürede etkisiz kılacağına ve ticaret hacmini yeniden eski seviyelerine taşıyacağımıza inanıyoruz. Almanya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini öncelikle 40 milyar, devamında ise 50 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Batur, bu hedeflere ulaşmak için bakanlık olarak iki ülke ticaretinde potansiyel ürünlere ilişkin çalışmalar yaptıklarına ve bu sonuçları Alman meslektaşları ile paylaştıklarını dile getirdi.

ALMANYA'DAN DESTEK BEKLİYORUZ

Batur, Türk ekonomisinin Kovid-19 salgınından beklenenden daha az olumsuz etkileneceğini söyleyerek, bu görüşün Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından son yayınlanan raporlarda desteklendiğini dile getirdi.

Türkiye’deki yatırım ortamının son senelerde çok iyileştiğine ve bu durumun Dünya Bankası’nın İş yapma Kolaylığı Raporu ile tescillendiğini aktaran Batur, yabancı sermaye açısından ülkemizde uygulanan teşvik sistemi ile ülkenin yatırım açısından çok daha cazip hale geldiğine dikkat çekti.

Türkiye-Almanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi’ne (JETCO) ayrı bir önem verdiklerine ve bir sonraki toplantıyı bu sene bitmeden önce yapmak istediklerini aktaran Batur, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin üçüncü ülkelere taşınabileceğine ve bu doğrultuda Türk ve Alman iş insanlarının üçüncü ülkelerde beraber çalışabileceklerini dile getirdi.

Türkiye’nin uzun suredir Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda mücadele verdiğini söyleyen Batur, bu güncellemenin her iki taraf için de önemli olduğunu belirterek, bu konuda Almanya’dan destek beklediklerini dile getirdi.