İZMİR (AA) - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin cari açık rakamlarının 20 milyar doların altına düşebileceğini ve cari fazlaya geçiş dönemine hızla yol aldığını belirtti ve şu sözleri kaydetti : 96 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 17 Şubat tarihinde düzenlemiş olduğu İzmir İktisat Kongresi’nde ifade etmiş cümleler, bugüne de ışık tutmaktadır.
Aziz milletimizin, refahını ve huzurunu korumak adına tarihi bir mücadeleye girişmiş bulunmaktayız. Ekonomide sağlamış olduğumuz, yerinde ve kararlılıkla sürdürdüğümüz politikalar ile önümüzdeki dönemde atacağımız adımlarla yaşanan ekonomik sıkıntıların program dönemi içerisinde, hatta daha da önce aşılacağına olan inancımız, net ve tamdır. Bu dönemi biz, yeniden dengelenme için bir fırsat olarak gördük. Değişim ve disiplinli odaklı bakış ve bilinç sistemi ile, 2021 sene sonunda iktisadi faaliyetin tüm sektörlerde artık daha fazla yüksek katma değerli üretim yapacak bir yapıya dönüşeceğini çok net görmekteyiz."

TÜM GÖSTERGELERDE İYİLEŞME

 “En önemli üç unsurumuz olan; mali disiplin, enflasyonla mücadele ve cari denge için temmuz ve ağustos ayından itibaren, hep gündeme getirildi. Uluslararası sermaye açısından, ülkemizde kırılganlık olarak gösterilen bu üç alanda da son 6 ayda çok güçlü bir cevap, karşı refleks gösterdik.
Bugün,bir daha hiçbir şekilde bu tarz bir kırılganlıkla karşı karşıya kalmamak için kararlı adımlar atmaya başladık. 2019, Ocak ayı sonu itibarıyla 12 aylık cari denge rakamları, cari açık rakamları 20 milyar doların altına düşecek."

FAİZLERDE DÜŞÜŞ DEVAM EDECEKTİR

"Faizler daha düşecek mi? deniyor, evet daha yeni başladı. İyi, çok iyi fakat yeterli değil. Faizlerin, iş dünyası için daha çok düşmesi lazım. Ülke ekonomisi her türlü iç ve dış şoka rağmen dayanıklılığını korumaya devam etmektedir. Aldığımız bütün bu tedbirler ile ortaya koymuş bulunduğumuz, strateji ile hiç kimsenin şüphesi olmasın.
6'dan dolarlar aldık, ne yapacağız şimdi dolar 5'lere düştü'. diyorlar. Bizde diyoruz ki; siz tutmaya devam edin, o dolarlar bakın ne olacak. Bu iş böyle. Siz daha çok beklersiniz." ifadesini kullandı.

İKİNCİ ÇEYREKTE BİRLİKTE RAHATLAYACAĞIZ

Esnaf ve KOBİ'lere için yapılanmanın şubat ve mart aylarında çok daha net göreceğiz. 2019 nisan ayıyla birlikte de, bir çok alanda rahatlamanın çok daha güçlü hissedildiğini, özellikle enflasyonun baz etkisiyle, enflasyonun çok daha hızlı ve güçlü düşmesi ve bununla faizlerin de çok daha hızlı ve sert düştüğünü hep birlikte göreceğiz. Çok daha güzel günler Türkiye'yi beklemektedir.."