İSTANBUL (AA) – "2019 bizim için çok daha rahat ve güçlü bir yıl olacak.” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,“Bu yıl çok daha önemli adımlar atılarak dışarıda ve içeride çok daha güçlü, pozitif neticeleri aldığımız bir yıl olacak." dedi.
Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Konseyi 134. Genel Kurulu'nda konuşma yapan Bakan Albayrak, Vergi Reformu çalışmalarının çok önemli olduğunu üzerinde durdu.  Albayrak, vergi sistemini bütüncül bir anlayışla tasarladıklarını ve değerlendirdiklerini belirtti. Konuşmasının devamında ise
 "Bir taraftan sosyal ve ekonomik politikaların gerçekleştirilmesine katkı sağlanması diğer taraftan Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) ortaya koyduğumuz sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi, olmak üzere zıt ve farklı amaçları gözetecek şekilde vergi sistemimizi bütüncül bir anlayışla tasarlıyor ve değerlendiriyoruz." diye konuştu.
Albayrak, 2019 yılında gelir politikalarını, gerekli mali alanın temini suretiyle2020 ve 2021 döneminde kamu harcamaları için ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanması,  makro ekonomik dengelenme sürecinin de desteklenmesi, ekonominin uluslararası düzeyde rekabet gücünün artırılması, adalet ve sosyo-ekonomik kalkınmanın daha da güçlendirilmesi ve yurt içi tasarruflara katkı sağlanması hedefleri doğrultusunda yürüttüklerini ifade etti.
Albayrak, "Ufak ufak önceki günkü konuşmamda da ifade ettim. Yılın ilk 6 ayı özellikle ikinci çeyrekle birlikte bu reformlar noktasında yasal olarak meclise gelmesi, önemli adımların düzenlenmesi noktasında çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu reform gündeminin adım adım son 4-5 senede, 4 seçim, 5 seçim, 6 seçimin arasında hep ötelendiği resmi artık bir kenara koyup çok hızlı netice alacağımız adımlar atacağımız bir sürece hep birlikte gireceğiz." diye konuştu.

"TÜRKİYE GÜZEL VE MUTLU BİR SÜRECE DOĞRU HIZLA YOL ALACAK"

Albayrak, gelir politikalarına yönelik Yeni Ekonomi Programında yer verilen hedefler çerçevesinde içinde bulunulan dönemde sağlanan mali disiplinin ve Türkiye'nin güçlü kamu mali yapısının Türkiye için en önemli çıpa olmaya devam edeceğini belirtti.
 Konuşmasının devamında Albayrak," Türkiye, mevsimsel etkilerle, Nisan, mayıstan sonra turizm, ihracat noktasındaki atılan adımlarla ve reformlarla birlikte çok daha güzel ve mutlu bir sürece doğru hızla yol alacak." 
Albayrak, özellikle vergi mevzuatının sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların ve vergi sisteminin daha etkin, basit, daha adil ve geniş tabanlı bir yapıya kavuşturulmasının çok büyük bir önem arz ettiğine dikkati çekti.
" Kademeli olarak, etkinliği olmayan indirim, istisna ve muafiyetleri kaldıracak mecbur olmadıkça da geri getirmeyeceğiz"diyen Albayrak, mükelleflerin vergiye uyum seviyelerini güçlendirecek ve kayıtlı ekonomiye geçişini çok net bir şekilde hızlandıracaklarını da söyledi.

"26 MİLYON ADET POSTA BİR ÜLKEDEN GELİYOR"

Albayrak, vergi suiistimallerine de değindi. "Vergi oranları iç üretimi mi destekliyor, ithalatı mı? Yerli üretimi mi destekliyor ithal eden firmalar, yoksa telefonu açıyor internetten sipariş mi veriyor geliyor. Vergiye, istihdama bunun etkisi nerede? Bugün işte bunları tartışacaksınız. İrlanda’da adam şirket kurmuş, cep telefonuyla alışveriş yapıyorsunuz. E Sonra? Vergi yok. Vergiyi bırakın 1 tane şube yok. 2 tane adam bulamıyorsunuz. 100 yıldır, 10 yıldır burada ilişkileri olan, yatırımı olan, istihdam eden fabrika açan yabancı firmalarımız, bir tarafta öbürü bir tarafta. Bunları şimdi ayıracağız. Bunu Dünya tartışıyor ve bu konuyla alakalı çok güçlü adımlar atıyor. Reel ekonomi noktasında bizler de tabii ki bu adımları yakından uygulayan bir ülke olarak kendi yerli ekonomimizi de kendi rekabet avantajımızı da yakından takip edipbuna göre  gerekli adımları atmak zorundayız. Geçtiğimiz hafta arkadaşlarla toplandık, gece 11'de Ulaştırma Bakanımız, Ticaret Bakanımızla toplandık ve saat 1-2’ye kadar görüştük. Yurt dışından posta, zarf geliyor. Çıkaralım bunları dedim ne kadar. Bir ülkeden 26 milyon adet posta geliyor. Posta dediğiniz yahu mektup dedim, 0-2 kg arası mektup olarak görünüyor. Herhalde bunlar, 0-2 kg arası mektup olarak görünüyorsa o ülkeden gelen yazışmalardır. Ama 26 milyon tane bir yıl içerisinde o ülkeden mektup gelmesi bana şöyle bir soru işareti uyandırdı. O kadar o dili konuşan insan Türkiye’de yoktur herhalde. Şunları bir inceleyelim dedim, nasıl yazışmışlar. İlk görüntüleri attılar dün, incecik o zarflardan neler çıkıyor neler. Nerede vergi? Yok."

 "ÇOK GÜÇLÜ REFLEKSLER GÖSTERECEĞİZ"

Albayrak, Bu yıl, bu tür konularda güçlü refleksler göstereceklerini belirtti ve devam etti; "Türkiye’de benim aynı ürünü üreten üreticim vergi ödüyor, istihdam adına SGK vergi pirimi vs ödüyor, dükkân kirası ödüyor,  şunu ödüyor bunu ödüyor ama bakıyorsunuz oradan geliyor zarfın içerisinde. Uygulama yok, vergi yok, yasallık yok maliye ve vergi politikalarındaki bu tip suiistimalleri, tüm dünyayı tehdit eden bu tarz ticaretteki dengesizlikleri de göz önünde bulunduracak şekilde güçlü refleksler göstereceğiz. Yurt dışından farklı mekanizmalar üzerinden oluşturulan ticaret mekanizmaları dedik, dijital vergilendirme dedik, bu yıl tüm bu sorunlara bu konseyin de ortak aklını değerlendirecek şekilde çok güçlü refleksler göstereceğiz. Kısa dönemde, bu çerçevede, her biri vergi sistemimizin temel unsurları arasında yer alan dijital ekonominin vergilendirilmesi, mükellef hakları, KDV iade ve indirimi, kurumlar vergisi,  kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve vergi cezalarını çalışma konuları olarak belirlediğimiz bugünkü toplantı, bu konuların her biri için gerek sektör temsilcilerimizle gerekse kamu ile birlikte çalışma gruplarımızı oluşturduk ve büyük bir hızla çalışmaya başladık.  Bu çalışmaların, üretim, yatırım, uluslararası gelişmelere uygun olarak vergi tabanımızın genişletilmesine, ihracat ve istihdam kabiliyetimizi geliştirerek ülkemizin rekabetçiliğine,  vergiye uyumun güçlendirilerek vergi adaletinin artırılmasına, kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum." diye konuştu.

 "ÇALIŞMALAR ÇOK NET ŞEKİLDE BU YIL SOMUTLAŞTIRILIP HAYATA GEÇİRİLECEK"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sağladığı etkin ve hızlı karar alma mekanizmasıyla yoğun çalışmaların somutlaştırılarak bu yıl hayata geçirileceğinin altını çizen Bakan Albayrak, " Vergi Konseyimiz, Ortak aklın bereketi sloganıyla yola çıkmış, ulusal ve uluslararası gelişmeler ışığında, büyümeyi destekleyen, ekonomimiz ile uyumlu,  mükellef haklarını gözeten, etkin ve adil bir vergi sisteminin oluşturulması için Bakanlığımızın sonuç odaklı çalışma kültürü ile vergi politikalarının oluşturulması süreçlerinde kuvvetli bir destek sağlayacağına yönelik inancım tamdır.