Elyaf sektöründe yılda 330 bin ton üretim kapasitesine sahip olan Aksa Akrilik hem Türkiye ekonomisine hem de istihdama destek sağlıyor. İhracat ve üretim çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Cengiz Taş, “Sektör olarak, önümüzdeki dönemde akrilonitrilin alımında KDV oranının yüzde 8'e çekilmesini arzu ediyoruz. Bu sayede Aksa Akrilik gibi yerli sermayeli üretimin kapasitesi ve istihdam olanakları da artacaktır." dedi. 

“TÜRKİYE PAZARINDAN YÜZDE 70 PAY ALIYORUZ”

Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Cengiz Taş, "Yıllık 330 bin tona varan üretim kapasitemiz bulunuyor. Hem Türkiye ekonomisine hem de istihdama destek sağlıyoruz. 2019 yılı verilerine göre Türkiye pazarında yüzde 70, global pazarda ise yüzde 19’luk payımız bulunuyor. Türkiye’nin tek üreticisi olarak ihracatta stratejik bir rol üstleniyoruz. Dünya akrilik elyaf üretim ve tüketiminin yarısına yakın kısmının Çin’de olduğunu düşündüğümüzde ve global pazar payımıza Çin hariç baktığımızda yüzde 50'ye yakın bir paya sahip olduğumuzu görüyoruz." dedi. 

ÜRETİMİN YÜZDE 43'Ü İHRAÇ EDİLDİ

Taş, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl düzenli olarak açıklanan "İSO Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu" listesinde 46. sıranın sahibi olduklarını belirterek, geçtiğimiz yıl üretimlerinin yüzde 43’lük önemli bir dilimini ihraç ettiklerini kaydetti. Yıllık ihracat rakamlarının 275 milyon 502 bin dolar olarak kayıtlara geçtiğini aktaran Taş, "Güçlü finansal yapımız ve istikrarımız, ülkemizin gücüne güç katma hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerleyişimizi sağlıyor." dedi.

“KDV ORANININ YÜZDE 8’E ÇEKİLMESİNİ ARZU EDİYORUZ”

Avrupa Birliği’nin yıllık tarife kontenjanı yıllık 120 bin ton olarak belirlendi. Tarife kontenjanı, Türkiye ve AB’de üretilen fakat tüketim miktarı karşısında yetersiz kalan ürünler için gümrük vergisi muafiyeti sağlıyor. Aksa Akrilik olarak, her yıl 305 bin ton ham madde satın alırken, dünyadaki sayılı karbon elyaf üreticileri arasında yer alan, yüzde 50 oranında hissedarı olduğumuz DowAksa 15 bin ton hammadde satın alıyor. 320 bin tona varan ihtiyacımızın önemli bir kısmı ithalatla karşılanıyor. Fakat, Avrupa menşeili üreticiler bu talebimizi karşılayamıyor. Bakanlığımızın Avrupa Komisyonu ile gerçekleştirdiği toplantıda haklı savunmamız dile getirilmesine karşın yıllık 120 bin ton tarife kontenjanı açıldı. Bu karar, özellikle Avrupalı rakiplerimizle olan yarışımızda dezavantaja neden oluyor. Gelecek yıl, 200 bin ton tarife kontenjanı açılması için çalışmalarımız ve başvuru sürecimiz devam ediyor. Akrilonitrilin alımında da KDV oranının yüzde 8’e çekilmesini arzu ediyoruz" dedi.