İSTANBUL (AA) – AKO Jant, AKO Grup bünyesinde faaliyet gösteriyor. AKO Jant, üretim hatlarında gelişim ve Endüstri 4,0 uyumu çerçevesinde 2018 yılında gerçekleştirdiği 4,5 milyon dolar yatırımla üretim gücünü bir üst seviyeye taşıdı. 
Türkiye pazarında araç üreticilerine ve yenileme pazarına ürün sağlayan AKO Jant,  üretimden ihracat oranını 2019 yılında yüzde 80 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Bu şekilde, AKO Jant kapasite kullanım oranını artırıtken, iç pazardaki güçlü konumunu da koruyacak.
2013 yılında, Türk sanayisinin yerli sermayeli gücü AKO Grup bünyesinde, faaliyete geçen AKO Jant, düzenli yatırımlarla gelişimini sürdürüyor. 
AKO Jant fabrikası, 23 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere, toplam 120 bin metrekare alan üzerinde kurulu.
Yatırımlarla, yeni jant üretim hattının yanı sıra, Endüstri 4.0 kapsamında INPDS üretim takip sistemi, üretimde dışa bağımlılığı ortadan kaldıran rulo dilme tezgahı ve yine bu kapsamda kurulumu tamamlanan 4 adet robot devreye alındı. AKO Jant üretim kapasitesinde tüm bu adımlar, artış sağladı.
Bunun yanı sıra, 2018 yılında AG15.00x22.5 inç, AG14.00x22.5 inç, AG20.00x22.5 inç ve AG16.00x22.5 inç ebatlarında geniş tabanlı jantlar, askeri kullanıma yönelik ürünlerde 11x20 ve 10x20 ebatlarındaki jantlar, zirai ürünler grubunda 16x17 inç jant alternatifini AKO Jant ürün portföyüne eklendi.

İÇ PAZARDA GÜCÜNÜ KORURKEN İHRACATTA AGRESİF BÜYÜYECEK

Türkiye iç pazarında araç yenileme pazarının yanı sıra araç üreticisi kurumların da güçlü büyümesini sürdüren AKO Jant, kapasite artışını verimli değerlendirmek amacıyla 2019 yılında ihracatta agresif büyüme hedefliyor. 
2019’da iç pazardaki güçlü konumunu sürdüren AKO Jant, ihracat oranını da yüzde 80 mertebesine çekmeyi hedefliyor. Dünya pazarında zirai, ticari, liman ekipmanları ve endüstriyel araç üreticilerinin tercihleri arasında yer alan AKO Jant, otobüs kamyon grubundaki araçlar, hafif ticari araçlar,  ve zirai araçlar için sıvama tekniği ile jant üretimi gerçekleştiriyor. Ayrıca marka 4x4 araçlar ve binek otomobiller için de üstün kaliteli jant üretimi gerçekleştiriyor. Güney Amerika kıtasında yer alan Guatemala dahil 30’dan fazla ülkeye, en son teknoloji ile üretilen AKO Jant ürünleri,  ihraç ediliyor.

ENDÜSTRİ 4,0 UYUMLU ÜRETİM

2018 yatırımları kapsamında, AKO Jant bünyesinde, Endüstri 4,0 uygulamalarının temel sistemlerinden biri olan üretim takip sistemi, INPDS ile birlikte uygulanmaya başlandı. 
Üretim esnasında oluşan tüm verilerin doğru ve ölçülebilir hâle getirilmesini sağlayan bu sistemle AKO Jant,  verimliliği artırarak rekabet etme yönünü güçlendirmeyi hedefliyor. Bu sistemle birlikte gerek çalışan gerekse makine performansları 7/24 takip edilerek objektif veriler toplanıyor.
AKO Jant fabrikasında Nisan 2018 tarihinde başlayan çalışmalar Aralık 2018 başında tamamlandı. 1 Ocak’ta, bir aylık deneme sürecinden sonra ise tüm fabrika genelinde devreye alındı. İhtiyaçlar belirlenip proseslerin analizleri yapılarak ham madde temininden son mamul sevkiyatına kadar tüm süreç boyunca 42 noktadan veri alımına başlandı. AKO Jant fabrikası öte yandan, bünyesindeki tüm çalışanlarına sistem işleyişi ile ilgili eğitimler verildi ve tüm çalışanların sisteme dahil olması sağlandı.