İSTANBUL (AA) – Rusya Atom Enerjisi Kurumunun (ROSATOM) Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki (NGS) yüzde 49'luk hissesini satma hakkına sahip olduğunu belirten Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko,“Gerçekten hali hazırda ortak arayışındayız. Bazı şirketlerle görüşmelerimiz ve müzakereler devam ediyor. Bu şirketler sadece Türk şirketi değil, yabancı şirketler de olabilir. Ancak müzakerelerimiz sonuçlandıktan sonra açıklayabileceğiz." dedi.
6. Nükleer Santraller Zirvesi ve 2. Nükleer Santraller Fuarı kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Dedusenko, santralin üçüncü ünitesi için gerekli hazırlıkların devam ettiğini, ikinci ünitesi için sınırlı çalışma izni bulunduğunu ve birinci ünitesi için ruhsatların alındığını söyledi.
Dedusenko, "yap-sahip ol-işlet" modeliyle gerçekleştirilen Akkuyu NGS'nin Türkiye'nin ilk santrali olduğunu ifade etti ve farklı şirketlerle zirve kapsamında projeye ilişkin bilgi alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.
Nükleer güç santrallerinde güvenliğin en önemli konuların başında geldiğini belirten Dedusenko, şirketlerle yaptıkları görüşmelerde de güvenlik üzerinde durduklarını anlattı.
Güvenlik sebebiyle projede "3+ teknoloji" ekipmanlarının kullanıldığını belirten Dedusenko, projeye dahil olacak tedarikçi şirketlerde nükleer santral inşaatında uluslararası deneyim şartı arandığını kaydetti.
Ayrıca, Akkuyu NGS projesinde 500, inşaatın gerçekleştiği sahada ise 800 kişinin istihdam edildiğini söyledi. " İşe alımlarımız bu yılsonuna kadar devam edecek. Personel sayımız 2019 yılının sonunda bin 900 kişiye çıkacak.”diyen Anton Dedusenko, Çalışanlarımızın sayısı, Projemizin zirve dönemine denk gelen 2020 yıllarını kapsayan dönemde ise 9 ila 10 bin kişi arasında olacak." diye konuştu.

RUSYA, MALİYETİN YÜZDE 51'İNİ YATIRDI

Elektrik üretim maliyetleriyle birlikte çeşitli ekipman maliyetlerinin de uzun zamandır devam eden projede arttığına işaret eden Dedusenko, şunları söyledi:
"Şu anda Akkuyu NGS inşaatında net bir rakam söyleyememekle beraber Rus tarafı maliyetin yüzde 51'inden sorumlu. 20 milyar dolar yapım bedeli olan Akkuyu NGS'nin, Rus tarafı sorumlu olduğu yüzde 51'lik hissenin karşılığının tamamını yatırmış durumda. Projede bu miktar uzun bir dönem yeterli olacak. İlk elektrik üretiminin hükümetler arası anlaşmaya göre, lisans alındıktan sonraki 7 sene içinde başlaması gerekiyor. Geçen sene ilkbaharda biz ilk ünite için lisans aldık ve daha erken sürede bu 7 seneyi beklemeden ilk üniteyi devreye almayı planlıyoruz. 
Türk tarafıyla, fiziksel olarak işletmeye alınması ve güvenlik konuları ön planda olduğu için sürelerin kısaltılması konusunda görüşmelerimiz devam ediyor ama net bir tarih veremiyoruz."ifadelerini kullandı.

"GELİRİN YÜZDE 20'SİNİ TÜRKİYE'YE ÖDEYECEĞİZ"

Türkiye'nin Akkuyu NGS'ye kilovatsaat başı 12,35 dolar/cent alım garantisi ödeyeceğini, söyleyen Dedusenko, ilk ünitenin devreye alınmasının planlandığı 2023'te Türkiye'deki elektrik fiyatları daha yüksek olsa da bu fiyatın artmayacağını  belirtti..
Dedusenko, Elektrik fiyatlarının alım garantisi fiyatının altında kalması durumunda da bir değişiklik olmayacağını dile getirdi. Konuşmasının devamında "Belirtilen tarife belli olduğu sürece, özellikle yenilenebilir enerjide o tarifenin altına düşmesi söz konusu olmuyor. Bizim projemiz için de bu geçerli.  Proje şirketimiz elektrik üretiminin gelirinden yüzde 20'sini Türkiye tarafına ödeyeceği için tarife ne kadar yüksek olursa, Türkiye'nin bizden alacağı gelir de o kadar yüksek olacak." dedi.
Akkuyu NGS'ye Genel Müdür olarak atanan Anastasia Zoteeva ile ilgili olarak da Dedusenko, Zoteeva'nın projeye daha önce dahil edildiğini ve çalışmaya ivme kazandıracağını söyledi.