BARSELONA (AA) - İspanya Tekstil Konseyi Eski Başkanı olan Alejandro Laquidain, "Tekstil sektöründeki tüm firmaların önceliği teknolojik gelişime adapte olmak. Dijital baskı ve geri dönüşüme odaklanmış şirketlerin sayısı hızla artmalı ve illegal üretime karşı mücadele edilmeli." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu 13'üncü Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası (MedaWeek) kapsamında gerçekleştirilen Akdeniz Tekstil Forumu, İspanya'nın Barselona kentinde yapıldı.

Forumdasöz alan Laquidain, dünya çapında tekstil firmalarının teknolojik yeniliklerle eskiye oranla çok daha hızlı geliştiğini dile getirdi.

Yeni projeler ve yeni yatırımlar için iş birliklerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Laquidain, "İspanya, İtalya, Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri kendilerini yeni teknolojilerle geliştiriyor ve daha ileri gideceklerine şüphe yok fakat bunun sürdürülebilirliğini sağlamak önemli. Bunun için hem Akdeniz ülkeleri hem diğer ülkeler iş birliklerini geliştirmeli." dedi.

Laquidain, yüksek fiyat ve maliyetlerin şartları zorlaştırmasına karşın gelecek için geri dönüşüme ve yeni tekniklere odaklanılması gerektiğini belirtti.

Arap Moda Konseyi Kurucusu ve Baş Yöneticisi Jacop Abrian ise günümüzde neredeyse bütün ülke ekonomilerinin sadece belirli bir kaynağa dayalı olduğunq dikkat çekerek, geleceğe yönelik daha fazla yeni fikir, üretim ve yaratıcılığa ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Abrian, Akdeniz bölgesini de kapsayan birçok Arap ülkesinin ucuza kumaş ihraç edip sonra pahalıya geri ithal ettiğini ve bunun söz konusu ülkelerde zarara neden olduğunu dile getirdi.

Sürdürülebilir ekonominin yerinde gerçekleştirilmesi gerektiğini anlatan Abrian, "Cezayir, Fas, Tunus gibi tekstil hammaddesi üretiminde gelişmiş ülkeler yeterli kaliteli üretim yapamıyor. Bu konuda gelişme sağlandığı takdirde Afrika ve diğer Arap ülkelerinden yaşanan kaçak göçlerin de önlenmesine katkı sağlanacaktır." şeklinde konuştu.