Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Halil İbrahim Çelik ve Doç. Dr. Kübra Kaynak, doktora öğrencisi Elif Gültekin ile Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünden makine mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Burak Şahin halı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Gaziantep'teki üreticiler için test cihazı tasarladı.

Yapımı 3 yıl süren ve halı kalınlığı ölçümü, kısa süreli orta statik yükleme ve uzun süreli ağır statik yükleme testleri otomatik olarak gerçekleştirebilecek olan tasarım, yüksek hassasiyetle testlerini gerçekleştiriyor.

Bu sayede ürünlerin kalitesi ve katma değeri korunarak pazara sunulma imkanı sağlayan tasarım üzerine Doç. Dr. Halil İbrahim Çelik, değerlendirmede bulundu.

Halı test cihazlarının birçoğunun ithal edildiğini söyleyen Çelik, yerli üretim için çok çalıştıklarını belirterek, Türkiye'nin, dünyadaki en büyük halı üreticilerinden biri olduğunu vurguladı.

Çelik, halının hem Türkiye hem Gaziantep için önemli bir ihracat kalemi olduğuna dikkat çekerken,halının daha katma değerli olarak pazara sunulması gerektiğini vurguladı.

Çelik, “Mevcut cihazları incelediğimizde statik yükleme testi için üç farklı test cihazına ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Biz bunu tek bir ünitede bir araya getirdik. Cihazımız halının kalite değerini belirleyecek." şeklinde konuştu.

Cihazın otomatik sistemle çalıştığını ifade eden Çelik, birebir bir cihazı alıp yapmak yerine mevcut teknolojinin ötesine geçirmeyi hedeflediklerini ve bu doğrultuda cihazı tasarladıklarını belirtti.

PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

Daha önce manuel halı test cihazı yaptıklarını ve patentini aldıklarını ifade eden Doç. Dr. Kübra Kaynak ise, hatayı azaltmak için cihazı otomasyonlu hale dönüştürdüklerini belirtti.

Cihazın çok yönlü olduğunu dile getiren Kaynak, 5 farklı numunenin aynı anda test edebildiğini vurguladı. Ayrıca 3 farklı halı testini de yapabiliyor diyen Kaynak, “Çok yönlü ve fonksiyonel bir cihaz. Patent başvurusunda bulunduk. Doğrulama çalışmalarını yaptık. Pazardaki mevcut sistemlerle eşdeğer ölçümler yapabiliyor." dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Burak Şahin de çalışmaya mekanik tasarım konusunda destek olduğunu, imalatını ve montajını tamamen yerli imkanlarla yaptıktan sonra yazılımını eklediklerini belirtirken, Elif Gültekin ise böyle bir tasarım çalışmasında yer almaktan mutlu olduğunu ve cihazın sektöre katkı sağlamasını amaçladıklarını belirtti. (AA)