Yıldız Teknopark’ta faaliyet gösteren Aiborne Robotik’in bilgisayar mühendisleri Semih Çelik ve Erdem Tatlı tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK desteği alan akıllı protez, cisimleri kolayca kavrayabilme yeteneğine sahip bulunuyor.

Yazılımı ve mekaniğinin kendilerine ait olduğunu kaydeden Semih Çelik, akıllı protezin şu anda prototip aşamasında olduğunu söyledi.

ŞAMPİYON YÜZÜCÜ TARAFINDAN TEST EDİLDİ

Gelişmiş protezlerde kontrol sorunu olduğunu, halihazırda piyasada olan ürünlerde algılanan komut sayısının az olduğunu dile getiren Çelik, bilhassa dirsek üstünde kontrol zorluklarının bulunduğuna dikkat çekti. Kas sayısı az olunca verilen komut sayısının düştüğünün altını çizen Çelik, “Yazılım sistemine eklediğimiz iki adet yapay zeka sistemi ile şuanda bulunan ürünlerden daha hızlı ve seri hareket edebiliyor.” diye konuştu.

Hareketleri algılayan sekiz adet sensörün bulunduğunu kaydeden Çelik, sensörlerin sinirden geçen elektrik akımının yanı sıra kasın aktivitesini de algıladığını, kullanıcının elini kullandığında yapılan hareketlerin verisini kaydettiklerini ifade etti. Çelik, protezin kullanımı esnasında önceden öğrendiği bilgileri, hangi komutu uygulamak istediğine göre karar verdiğini de sözlerine ekledi.

Ürünün seri üretime geçebilmesi için destek beklediklerini ifade eden Çelik, Avrupa ve Türkiye şampiyonu paralimpik milli yüzücü Muhammed Ali Aydın tarafından protezin test edildiğini de sözlerine ekledi.