CEM KARATAY -  Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı 2020 yılı ağustos ayında 12 milyar 463 milyon dolar oldu. 

Tarihinin en yüksek ağustos ayı ihracatına ulaşan sektörler; Yaş Meyve ve Sebze, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Meyve Sebze Mamulleri, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Savunma ve Havacılık Sanayii, Süs Bitkileri ve Mamulleri ve Halı oldu. 

SOLUNUM CİHAZLARI İHRACATINDA REKOR ARTIŞ! 

İngiltere, Almanya, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere toplam 14 ülkeye her sektör ihracat gerçekleştirmeyi başarırken, 85 ülkeye ihracat 516 milyon dolar arttı. 

Covid-19 ürünleri ihracatı da geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; solunum cihazları yüzde dört bin 97, maske ve önlük yüzde 641, tanı kitleri yüzde 178, dezenfektan ise yüzde 47 artış gösterdi.

“GELECEK PARLAK! GELECEK İHRACAT!”

Verilere ilişkin açıklamalarda bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracatçılarımız, bu zorlu şartlarda dahi, geçen yılın ağustos ayına oldukça yakın bir seviyede ihracat gerçekleştirdiler. Küresel ticaret penceresinden bakıldığında ise, ülkemizin ihracatının çoğu ülkeye göre olumlu bir seyir izlediği görülüyor. Dalga dalga tüm dünyayı saran pandemi fırtınasından, adım adım güçlenerek çıkıyoruz. Çünkü inanıyoruz ki, Gelecek parlak, Gelecek ihracat! Türkiye güçlü yatırım, üretim ve ihracat altyapısıyla ihracatta ve büyümede öncü olmaya yeni dönemde sürdürecektir.” dedi.

Pandeminin ardından yeni normalde uluslararası ticarette bu tür daralmalarını yaşanabileceğini yaptıkları projeksiyonlarda öngördüklerini dile getiren Gülle, “Temassız İhracat”, “Alternatif Lojistik Güzergahları ve Taşıma Yöntemleriyle Ulaşım Projeleri”nin tüm dünyaya örnek teşkil ettiğinin altını çizdi.

KADIN İHRACATÇILAR TİCARET HEYETİ 21 EYLÜL’DE

Pandeminin etkisiyle çalışmalarını dijital platformlara taşıdıklarını ifade eden Gülle, önümüzdeki dönemde sanal ticaret heyetlerinin sayısını daha da artıracaklarını söyledi.

Gülle, 21 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında kadın ihracatçılara yönelik ilk sanal ticaret heyeti olan ve tüm sektörlerin katılımına açık Şili, Peru, Kolombiya, Meksika Sanal Genel Ticaret Heyetini gerçekleştirecekleri bilgisini paylaşarak, heyetle, kadın ihracatçı sayısını daha da artırmayı ve ihracat hacimlerini yükseltmeyi hedeflediklerini dile getirdi.