İSTANBUL (AA) - İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AB’nin-Japonya ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın Türkiye'yi de etkileyeceğini söyledi.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, Japonya'dan alınan otomotiv ürünlerine AB pazarında 7 yıllık geçiş sonrasında sıfır vergi uygulanacak olması, Türkiye'den yapılan ithalatı düşürebilir"

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye’nin önemli ticaret partneri AB’nin, Japonya ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın Türkiye'nin otomotiv ihracatını azaltacağına işaret ederek, "Yürürlüğe girecek antlaşma ile görüşmelerin acilen bitirilmesinin, stratejik düzeyde öncelik taşıyacağını." kaydetti.

İKV, 1 Şubat’ta uygulamaya alınan ve AB ile Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın, 

Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın, dünyanın en büyük ekonomilerinden olan AB ve Japonya’nın, adil ve kurallı ticaret için tesis ettikleri stratejik bir hamle değerinde olduğunu, korumacılık eğilimlerinin arttığı bir dönemde anlaşmanın değerini daha da arttırdığını söyledi.

İKV Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye’nin de Japonya ile serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerinin sürdüğünü anımsatarak şöyle konuştu:

"1 Şubat’ta devreye alınan anlaşma ile 640 milyona yakın insanın yaşadığı ve global üretimin, üçte birini gerçekleştiren AB ve Japonya, pazarlarını birbirine açıyor. Anlaşmanın devreye alınmasından sonra, iki dev arasındaki ticaret hacminin ilk etapta 36 milyar avro civarında artacağı hesaplanıyor.

İki dev arasındaki ticaret ortaklığı, Türkiye’yi direkt etkiliyor. Şöyle ki, Türkiye, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği katma protokolüne imza atmış ve Gümrük Birliği de, sanayi ürünlerini kapsıyor. Gümrük Birliği katma protokolünün gereğince, Türkiye, AB’nin ticari anlaşmalarına uymak mecburiyetinde. 

AB’nin ticaret müzakereleri ile ticaret anlaşmaları Türkiye’yi de bağlıyor. AB ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalayan ülkeler, Gümrük Birliği’yle Türkiye pazarına gümrüksüz ürün satarken, Türkiye aynı ülkelerle, ayrıca, özel bir anlaşma imzalamadığı taktirde, söz konusu pazarlara gümrüksüz ürün satamıyor.

Japonya’da ise Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeleri sürüyor. 

Sürecin hızlandırılması ve Japonya ile dış satım, ortak iş imkanlarını artıracak bir anlaşmanın acilen imzalanması stratejik öneme ulaştı.  İhtisaslaşmış otomotiv ürünleriyle Japonya’dan AB pazarında 7 yıllık geçişin ardından, verginin sıfırlanması, Türkiye’den ithalatı azaltabilecek."