BRÜKSEL (AA) - ABD ile sanayi ürünlerinde gümrük vergilerini kaldırmak amacıyla Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, ticaret anlaşması müzakerelerinin başlatılmasını onayladı.

AB Konseyi tarafından, ABD ile sanayi ürünlerinde gümrük vergilerinin kaldırması yönünde ticaret müzakereleri yapılması yönünde AB Komisyonunun yetki talebine onay verildiği açıklandı .

Konuya ilişkin olarak Brüksel'de bir basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi olan Cecilia Malmström, AB üyesi ülkelerin, ABD ile sınırlı bir ticaret anlaşması müzakeresine başlatmak üzere AB Komisyonuna yeşil ışık yaktığını açıkladı.

ABD ile müzakerelerin başlayacak olmasını son derece olumlu bulduklarını dile getiren Malmström, ABD tarafı ile teknik görüşmelerin uzunca bir süredir devam ettiğini hatırlattı..

Malmström, ticaret anlaşması görüşmelerinin sadece sanayi ürünleriyle sınırlı tutulacağını ve ürünlerde teknik gereksinimlerin uyumunu sağlamak amacıyla uygunluk değerlendirmesi anlaşmasının da müzakere edileceğini belirtti.

Sanayi ürünlerinde gümrüklerin kalkmasıyla birlikte AB'nin ihracatının yüzde 8, ABD'nin ise yüzde 9 düzeyinde artırmasını tahmin ettiklerini ifade eden Malmström,  anlaşmayla birlikte her 2 tarafın da kazan-kazan durumunda olacağına inandıklarını dile getirdi.