Yeni yatırım araçlarından biri olarak kabul edilen 62 startup yılın ilk çeyreğinde 525 milyon dolarlık yatırım aldı.

Getir, DreamGames ve BluTV bu miktardan önemli bir pay alırken, yatırım oranlarında geçmiş yılların rakamlarına göre artış görüldü.

Bu startup’lara yapılan yatırımlara ek olarak, ayrıca 58 yatırım turunda toplamda 26,2 milyon dolarlık yatırımın yapılırken, bu gelişme startup’lara ilginin tabana yansıması olarak değerlendirildi. Bu yatırımların büyüklüğüne göre dağılımına bakıldığında ise, 1-10 milyon Dolar arası 6, 100 bin-1 milyon Dolar arası 20 ve 100 bin Dolar altındaki 32 girişime yatırım yapıldı.

ARTIŞ HIZI KATLANARAK DEVAM EDECEK

StartupMarket ve Kitlesel Fonlama Platformu’nun Kurucu ve CEO’su Serkan Bağce, konuya ilişkin görüşlerini paylaştı.

Geçmiş yıllardaki toplam yatırımlara bakıldığında artış hızının katlanarak devam edeceğini öngördüklerini belirten Bağce, startuplara yatırım yapmak için kurulan fonlardaki gelişmelerin bu ivmelenmeyi gösterdiğini söyledi.

Bağce, “2019'da yaklaşık 250 milyon dolar, 2020'de yaklaşık 350 milyon dolar büyüklüğünde kurulan fonlara ek olarak 2021’de kurulan ve kurulma aşamasında olan fonlar yatırım yapacak startup arıyor. Bu fonların hareketlerini şimdi çok daha iyi gözlemliyoruz. Bu gelecek için bizleri heyecanlandırıyor” dedi. 

STARTUP SAYISI ARTIYOR

Bağçe, ayrıca SPK'nın yasal zemine kavuşturduğu “Hisse Bazlı Kitle Fonlama” platformları sayesinde startup’lara yatırım yapmanın ve ortak olmanın kolaylaşması ile birlikte, gelecek vadeden ve yatırım yapılacak startup’ların bulunmasının çok daha fazla önem kazandığını da belirtti.

Yatırım haberlerinde yeni isimlere rastlanmasının da tesadüf olmadığını belirten Bağçe, son yatırım turlarında birçok yeni ismi görmeye başladıklarını söyleyerek, bunun daha da ivmelenerek yeni yatırımcıların startup yatırım dünyasına girdiğini göreceklerini belirtti.

Ayrıca ekosistemimiz büyüdükçe, yatırım alabilecek startup sayısı da artıyor ve ileri aşamaya geçenlerin değerlemeleri de bu doğrultuda yükseliyor diyen Bağce, “Peak Games'in ilk Unicorn olması ve ardından Getir'e yapılan yatırımla Türkiye'nin ikinci Unicorn’u olması bunun devamının da geleceğini ve her yıl en az bir Unicorn haberi alacağımızın bir göstergesi. Tüm bu verilerin ışığında, geçtiğimiz 10 yılda yapılan yatırımın toplamına, gelecek 2 yılda erişmiş olacağımızı düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.