Katar ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla "Katar ve Türkiye Ticari İş Birliği Toplantısı" gerçekleştirildi. 

KATARLI KOBİ'LER İLK KEZ TÜRKİYE'DE

Katar Kalkınma Bankası'nın sponsorluğunda, Grant Thornton Türkiye’nin ev sahipliğinde, Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleştirilen toplantıya; T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Ömür Atılgan, Türkiye Dış Ekonomik İşler İlişkiler Kurulu Türk-Katar İş Konseyi Başkanı Başar Arıoğlu da katıldı. Toplantıya 8 farklı sektörde, 15 Katar firması katılım sağladı.

Grant Thornton Türkiye Partneri Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, Türkiye’ye ilk defa Katarlı KOBİ’leri getirdiklerini, düzenlenen toplantının iki ülke arasındaki ticaret ilişkisinde bir ilk olma özelliği taşıdığını ve bu tür organizasyonların devam edeceğini söyledi.

"FARKLI SEKTÖRLERDE DE SÜRMESİNİ HEDEFLİYORUZ"

İki ülke arasında ticareti petrol ve doğalgazın haricinde de devam ettirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Hatipağaoğlu, toplantıya çok faklı sektörlerden firmaların katılmasının buna hedefe ulaşmalarına katkı sağlayacağını ifade etti.

Hatipağaoğlu, Türkiye ile Katar arasında, yaklaşık 2 milyar dolar ticari hacmin olduğu bilgisini vererek "Bu miktar ne Türkiye ne de Katar potansiyeli açısından yüksek. 2025 yılsonu itibariyle toplam ticaret hacminin 5 milyar dolarlık seviyeye çıkacağını öngörüyoruz. Bunun içindeki 2 milyar dolarlık hacmin ise doğalgaz ve petrol dışındaki sektörlerden gelmesini bekliyoruz." diye konuştu.

"HAM MADDE TEMİNİ AÇISINDAN AVANTAJ SAĞLAMASINI AMAÇLADIK"

Katarlıların Türkiye'de hazır giyim, medikal ürün, tıbbi hizmet, boya, kimya, mobilya, bilişim gibi sektörlerden yararlandığını kaydeden Hatipağaoğlu, Türkiye'nin ise sınırlı alanda faydalandığı Katar'dan daha fazla fayda etmesini sağlamayı, söz konusu pazardaki ürünleri Türkiye’ye sunarak Türkiye pazarını genişletmeyi istediklerini söyledi.

Hatipağaoğlu, bilhassa katma değerli, Türkiye pazarına teknolojiyle gelişim sağlayacak ürün ve sektörleri tercih ettiklerini ifade ederek, "Özellikle Türk sanayisine önemli ham madde girişi olan akrilik, plastik gibi sektörleri de buraya davet ettik. Çünkü Türkiye pazarının ham madde temini açısından büyük avantaj elde etmesini amaçladık." dedi

"İKİ ÜLKEDE YETERLİ POTANSİYELE SAHİP"

Katar Kalkınma Bankası (QDB) Proje Geliştirme ve Tanıtım Temsilciliği Direktörü Hamad Salem Mejegheer, gösterilen ilgiden ve davetten dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında Katar ve Türkiye’nin ekonomi ve ticarette daha üste seviyelere ulaşma potansiyeline ve imkanına dikkat çekti.

Mevcut iş birliğini daha da ilerletmeyi amaçlayan toplantıdaki görüşmelerin önemli olduğunu vurgulayan Salem Mejegheer, "Aramızdaki ticari hacmin 2025’te 5 milyar dolara çıkması için iki ülke de yeterli potansiyele sahip” ifadelerini kullandı. 

KATARLI SANAYİCİLER NE SÖYLEDİ?

Katar’ın dünya pazarına açılması açısından Türkiye’nin kilit öneme taşıdığını belirten Salem Mejegheer, Türkiye’nin coğrafi konumu sayesinde, komşu ülke pazarlarına rahatlıkla ulaşabilme imkanı olduğunu, sanayi, teknoloji ve kalkınma yönünden de önemli özellikleri barındırdığını, pazarı ümit vaat eden ve yatırımcıları teşvik eden konumda olması nedeniyle de kendileri için önemli olduğunu dile getirdi.

Katarlı Acrylic Fabrikası Genel Müdürü ve Kurucusu olan Mansour Al-Qassabi ise, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkisi olduğunu, siyasi ve diplomatik alandaki ilişkileri de geliştirmek istediklerini ifade ederek Türkiye'nin bölgesel konumu itibarıyla kendilerine Avrupa, Asya ve Afrika pazarlarına kapı açacak durumda olduğuna vurgu yaptı.

SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI

Cwallet Firması Teknik Yöneticisi Abdulmohsin Alyafei de hızlı büyüyen ekonomilerden olan Türkiye'nin pazar çeşitliliğinin de olduğunu söyledi. Türkiye’nin yatırım ve iş birliği konusunda önemli konumda olduğunu vurgulayan Abdulmohsin Alyafei, “Bu etkinlikten beklentimiz, firmamızın Türkiye'ye girişini sağlamak ve Türkiye'de aynı zamanda kendimize bir ortak bulup çalışma sağlamaktır." yorumunda bulundu.