Eski sisteme göre 4/a olarak adlandırılan ve SSK’ya prim ödeyenleri içeren bu kavram, iş yerlerinde sözleşmeli olarak görev alan çalışanları konu alıyor. 

Söz konusu kavram 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı kanun çerçevesinde SGK kapsamına alındı ve bu kapsama dahil olanları içeren grup 4A olarak geçiyor. 

4A HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMASI YAPMAK İÇİN…

SGK Hizmet Döküm belgesi almak isteyen kişiler, ilk önce e-Devlet kapısına giriş yapıyor. Kişiler, T.C. kimlik kartı, elektronik imza, e-Devlet şifresi, mobil imza ya da internet bankacılığı gibi farklı seçenekler ile uygulamaya giriş yapabiliyor. Bu yöntemler arasından vatandaşlar tarafından e-Devlet şifresi ağırlıklı olarak tercih ediliyor.

PTT şubelerinden alınan e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile e-Devlet sistemine giriş yapılıyor ve kurum olarak sosyal güvenlik kurumu seçildikten sonra işleme devam ediliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu seçeneğinde 4A, 4B ve 4C olarak 3 farklı hizmet döküm belgesinden 4A tercih edilerek SGK hizmet döküm belgesi ile ilgili bilgilere ulaşılabiliyor.

Eğer söz konusu belge resmi kurumlara sunulacaksa, sayfada bulunan barkodlu belge oluştur kısmı seçilmesi gerekiyor. Seçilmediği takdirde, ilgili kurumun belgeyi reddetmesine neden olacaktır.