Ölçü ve kontrol cihazlarının, sıcaklık sensörlerinin tasarımı, üretimi, pazarlaması, satış öncesi ve sonrası teknik hizmetleri konularında müşterilerine hizmet sunan Emko Elektronik'in Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ispalar, firmanın Ar-Ge Merkezi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“ISO 9001’DE ÖNCÜLÜK ETTİK”

Ispalar şunları söyledi, “33 yıl önce sadece benim çalıştığım bu departmana, kısa süre içerisinde profesyonel kişiler dahil oldu ve ürünlerimizi önemli bir noktaya getirdi. 2017 yılında gerçekleşen mevzuat değişikliğinden sonra ise Ar-Ge departmanımız Ar-Ge Merkezine dönüştü. Bugün Emko Elektronik Ar-Ge Merkezimizde 23 kişi görev yapmaya devam ediyor. Ar-Ge Merkezi olmadan önce de departmanımızı belli prosedürlere göre yönetiyorduk ve kalite sisteminde tasarım prosedürleri detaylı olan bir firmaydık.” 

1997 yılında sektörde ilk kez ISO 9001 kalite belgesini aldıklarını ve bu konuda öncülük ettiklerini ifade eden Ispalar, “Emko Elektronik’in ürettiği ürünlerdeki ISO 9001 tasarım prosedürü çok detaylıdır. Çünkü 1997 yılından gelen önemli bir altyapı vardı.” dedi.

BAKANLIĞIN HEDEFLERİ TEŞVİK EDİYOR

Ar-Ge Merkezi olarak 1 yıl önce tescil edildiklerini ve bu nedenle henüz Ar-Ge Merkezi olmanın avantajlarını ve çıktılarını tam olarak görmediklerini belirten Ispalar, bu konuda zamana ihtiyaçları olduklarını dile getirdi. Buna rağmen gözlemleri neticesindeki ilk farklılıkları değerlendiren Ispalar, “Ar-Ge Merkezi olduktan sonra daha sistematik bir yaklaşımın öne çıktığını söyleyebiliriz. Örneğin; bakanlık Ar-Ge Merkezlerine uluslararası projelere girme, üniversiteler ile iş birlikleri geliştirme ve çalışanların yüksek lisans yapması gibi birtakım hedefler veriyor. Firmalar, söz konusu hedefler kapsamındaki bu itici gücün etkisiyle daha başarılı bir noktaya doğru ilerliyor.” şeklinde konuştu.