OYAK, Hatay’da yapacağı karbon siyahı üretim tesisi yatırımı ile Türkiye’nin yıllık 220 bin tonluk yurt içi karbon siyahı ihtiyacını karşılayacak. Bu yatırım sayesinde OYAK, yıllık 300 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmiş olacak.
Dünyanın en büyük altıncı karbon siyahı üreticisi olan Tayvanlı International CSRC Investment Holdings Co ile ortaklık kuran OYAK, Türkiye’nin yıllık 220 bin tonluk yurt içi karbon siyahı ihtiyacını karşılayabilecek.
Yurt içinde 260 milyon dolarlık pazar hacmi bulunan karbon siyahi, Türkiye’de araç lastiği başta olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

“BÜYÜK BİR KATMA DEĞER SAĞLAYACAK”

Dünyada 13,5 milyon ton taleple pazar büyüklüğü 14 milyar dolara yaklaşan karbon siyahı, Türkiye’nin yüzde yüz dışa bağımlı olduğu bir alan olduğunu vurgulayan OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, yapılan iş birliği sayesinde Türkiye’ye gerek yeni teknoloji kullanımı gerekse istihdam anlamında büyük bir katma değer sağlayacaklarını belirtti. Kurulacak tesis sayesinde yerli sanayicilere hammadde tedariğinde önemli fırsatlar yaratılacağını belirten Erdem, ihracat potansiyeliyle Türkiye’yi bu alanda stratejik bir noktaya taşıyacaklarını ifade etti. Uluslararası piyasalara güven vermeye devam ettiklerini söyleyen Erdem, dünyanın gözdesi olan yabancı firmaları Türkiye’ye çekerek milli ekonomiye katkı sağlamayı sürdüreceklerini belirtti.