Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye'den yılın ilk iki ayında 5 ülkeye 454 bin 350 ton deniz salyangozu ihracatı yapıldı. Bu ihracattan 2 milyon 675 bin 123 dolar gelir sağlandı.
Bu dönemde Türkiye’den deniz salyangozu alan ülkeler Güney Kore Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan, Japonya ve Bulgaristan oldu. 
Güney Kore Cumhuriyeti 1 milyon 668 bin 757 dolarlık ihracatla en fazla deniz salyangozu ihracatı yapılan ülke konumunda bulunurken, bu ülkeyi 489 bin 600 dolarla Çin Halk Cumhuriyeti, 381 bin 500 dolarla Tayvan, 133 bin dolarla Japonya ve 2 bin 266 dolarla Bulgaristan takip etti.

DENİZ SALYANGOZU ARANAN BİR ÜRÜN HALİNE GELDİ

Deniz salyangozunun Türkiye'de tüketiminin olmamasına karşın ihracatından önemli bir girdi sağlandığını söyleyen DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, özellikle Karadeniz Bölgesi'nden ihracatı gerçekleştirilen deniz salyangozunun, yurt dışı piyasalarında aranan bir ürün haline geldiğini söyledi. 
Dengenin korunabilmesi ve popülasyon açısından deniz salyangozunun avlanma zorunluluğu olduğunu ifade eden Kalyoncu, tüm deniz canlıları için eşit bir şekilde uygulanan avlanma yasağı istenilen düzeyde ürün tedarik edilmesini zorlaştırdığını belirtti. Kalyoncu, bu nedenle hızlı artış gösteren deniz salyangozunun, diğer canlılara zarar vermemesi için belli bir dönem yasak uygulanmadan avlanmasına müsaade edilmesi gerektiğini vurguladı. (AA)