Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nin (DKİB) açıkladığı verilere göre, Türkiye2020 yılı ocak-kasım döneminde 49 ülkeye 5 bin 320 ton bal ihraç etti. Bu ihracattan da 23 milyon 480 bin 382 dolar gelir elde eden Türkiye, 2 bin 170 tonla en fazla bal ihracatını ise Almanya’ya yaptı.
Almanya’ya yapılan bal ihracatından 8 milyon 407 bin 976 dolar kazanç sağlandı.  Almanya'ya yapılan bal ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 16, değerde yüzde 12 yükseldi.
Almanya'nın ardından en çok bal ihracatı yapılan ikinci ülke 4 milyon 857 bin 989 dolarlık ihracatla ABD oldu. ABD’yi ise 3 milyon 17 bin 735 dolarlık ihracatla Suudi Arabistan takip etti.
Geçen seneden farklı olarak bu dönem Romanya,  Polonya, Endonezya, İsviçre, Yemen, Bangladeş, Cibuti, Filipinler, Cape Verde, Panama, Güney Kore Cumhuriyeti ve Gine'ye de bal ihracatı yapıldı.

“DAHA DA ARTIŞ YAŞANACAĞINDAN ÜMİTLİYİZ”

Pandemiye rağmen bal ihracatıyla ülkeye ekonomik girdi sağlandığını söyleyen DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, COVID-19 salgınının tüketici kitlesini özellikle doğal ve takviye edici gıdalara yönlendirdiğini ifade etti. Vücut direncini artırıcı gıdaların tüketimine son aylarda yönelim olduğunu söyleyen Gürdoğan, bal ihracatında ilerleyen dönemde daha da artış yaşanacağından ümitli olduklarını ifade etti. (AA)