ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Mustafa Varank, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'ni açıklayarak, son 10 senede ortalama yüzde 16,5 olan milli gelirde imalat sanayisinin payını, 2023'te yüzde 21'e çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Tanıtım Toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Çetin Ali Dönmez, Mehmet Fatih Kacır, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ile sanayiciler ve iş dünyası temsilcilerinin de katılımıyla MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi'nde yapıldı.

Bakan Varank, burada yapmış olduğu konuşmada, toplantının gerçekleştiği müzenin yokluk ve yoksulluklara karşın Türk milletinin, istediğinde neler başarabileceğini gösteren bir abide niteliğinde olduğuna dikkat çekti.

Varank, 11. Kalkınma Planı'nın odağında sanayi ve teknolojinin yer aldığını belirterek  2023’e giden yolda somut amaçlar belirlediklerini aktardı.

Milli gelirde imalat sanayisinin payını artırmayı arezuladıklarını belirten Varank, sanayide çalışan işçi başına katma değeri 35 bin dolara ve imalat sanayisi ihracatını da 210 milyar dolara yükseltmek arzusunda olduklarını söyledi.

Varank, ihracatın teknoloji yoğunluğunun artırılmasını da önemsediklerine dikkat çekerek, imalat sanayisi ihracatında orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50'ye çıkarmayı iamaçladıklarını aktardı.

Varank, teknolojik dönüşümün temel sürükleyicisinin beşeri sermaye olduğunu vurgulayrak, yazılım alanında en az 500 bin çalışanın olmasını istediklerini belirtti