P&G Türkiye ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından 19 Mayıs 1919’un 100. yılı anısına gerçekleştirilen “Gençlik 100 Yaşında” yarışmasında, dünyaya ilham veren 19 genç ödüle layık görüldü.

Bilim, Teknoloji, Spor, Sanat ve Sosyal Fayda kategorilerinde verilen ödüllerde, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Çınay Dilibal teknoloji kategorisinde hazırladığı “Uzaktan Çevrimiçi Erişimli Mobil Göz Kontrolü” projesi ile birincilik ödülüne layık görüldü.  

KATMANLI İMALAT TEKNOLOJİSİ KULLANILDI   

Dilibal ödülünü, P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, TEV Genel Müdürü Yıldız Günay ve teknoloji kategorisi jürisi Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esra Battaloğlu’nun elinden aldı.

Dilibal, yaşlı, düşkün ve engelli hastalara yönelik ilk prototipini geliştirdiği mobil göz muayene cihazının patent aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu dile getirerek, “Görüntü işleme, 5G çevrimiçi kontrol ve teleoperasyon alt bölümlerinden oluşan proje için katmanlı imalat (3D printer) teknolojisini kullanarak ‘Mobile XMI cihazı’nı tasarladım” dedi. 

“DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”

Henüz 16 yaşında olan genç mucit, cihazın prototipini Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Murat Hacımustafaoğlu ile birlikte uygulama imkanı bulduğunu da dile getirdi. 

Prototipi inceleyen Opr. Dr. Hacımustafaoğlu ise, projenin göz alanında daha önce hiç gerçekleştirilmemiş olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.