Getiğimiz nisan ayında 500 kW elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip 2 bin 200 panelden oluşan GES' projesini hizmete alarak enerji üretiminde ilk çalışmasına imza atan Gölmarmara Belediyesi, bu kez HES kurmak amacıyla çalışmalara başladı. Gördes Barajı'nın sol sahil sulama kısmında kurulması düşünülen HES projesi ile yılda 12 milyon kW elektrik enerjisi üretilmesi bekleniyor.

Projeye dair açıklamada buulnan Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz, "HES projesi, Gördes Barajı'nın sol sahilindeki hat üzerinde bulunan dalgakıranların önüne boru tipi elektrik tribünleri koyup, bunlardan elektrik üretecek bir projedir. Gördes Barajı'ndan Sol Sahil Sulama Basınç Kırıcı Tesisi'ne 60-70 bar'la su gelmektedir. Kuracağımız elektrik türbinleri sayesinde, biz bu basıncı 10 bar'a kadar düşüreceğiz. Böylece dalgakıranların önündeki türbinlerden elektrik üretimi sağlamış olacağız" dedi.

Proje sürecinde meydana gelen sorunlardan da bahseden Başkan Öz, "Projenin hayata geçmesindeki tek sıkıntımız bir yönetmeliğin çıkması. Daha önceki çıkan yönetmelikte, 'belediyeler de arıtma ve içme sularının üzerine HES kurulabilir' diye bir ibare koydular. Şimdi bu yönetmeliğe, 'Tarımsal sulamalarda HES kurulabilir' ibaresinin eklenmesini bekliyoruz. Eğer bu ibare eklenirse proje, DSİ tarafından ihalesiz bize verilecek. İhalesiz verildiği zaman proje, kendini 4 yılda amorti etmiş olacak. Eğer yönetmelik değişmezse, bu proje için ihaleye çıkılacak. Tarımsal sulama bize ait olduğu ve projeyi de biz yaptığımız için hakkaniyet açısından ihaleye biz gireriz ve biz alırız diye düşünüyoruz. Ancak ihale usulü ile bu proje hayata geçerse, proje kendini yaklaşık 6 yılda amorti edebilecek. Çünkü ihale usulünde baraja katkı payı da alınacağı için elde edilecek gelir düşmüş olacak. İhaleli veya ihalesiz olarak biz bu projeyi hayata geçireceğiz" dedi.

HES projesi  ile birlikte yılsa 12 milyon kW'lık elektrik enerjisi üreteceklerini vurgulayan Başkan Öz, üretilecek elektriğin elektrik dağıtım şirketlerine 0.80 cent'ten satılmasıyla yıllık belediyeye gelirinin 700 bin dolara ulaşacağını dile getirdi.  Projenin maliyetinin kabaca 10 milyon TL olduğunun altını çizen Öz, maliyetin ulusal ve uluslarası ajanların fonlarından karşılanacağı belirterek, "Gölmarmara Belediyesi, doğanın tüm imkanlarını çevreye duyarlı olarak ve çevreyi koruyarak kullanmaktadır. Gölmarmara artık Manisa'nın enerji üretim merkezi haline gelen bir ilçe konumunda olacak" dedi.