Ege İhracatçı Birliklerinin (EİB) Bilim ve Teknoloji Kurulu toplantısında EİB üyelerinin 11 ayda yaptığı ihracat verileri açıklandı.
Toplantının açılışında konuşan EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Sanayi – Üniversite işbirliğinin daha da güçlendirilerek sonuç odaklı projeler yürütülmesi, Ar-Ge ve inovasyon olanaklarıyla katma değerli ürün ihracatının arttırılmasını amaçladıklarını söyledi. İzmir ve Ege Bölgesi’nde Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurulacağını belirten Celep,  Bilim ve Teknoloji kurulunun da yürütecekleri projelerle yıllık 5 milyar dolar seviyesinde olan tarım ürünleri ihracatını 10 milyar dolara taşımayı hedeflediklerini vurguladı.

4 MİLYAR 602 MİLYON DOLAR TARIM İHRACATI

EİB üyelerinin 2020 yılının Ocak – Kasım döneminde 11 milyar 750 milyon dolarlık ihracat yaptığını ifade eden Celep, aynı dönemde EİB üyesi tarım ihracatçılarının yaptığı ihracatı ise yüzde 2’lik artışla 4 milyar 602 milyon dolara ulaştığını söyledi.
Üniversitelerde eğitim alan öğrencilerin sanayi kurumlarının ihtiyacına göre yetişmesi gerektiğini belirten EİB Bilim ve Teknoloji Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık ise, tarım sektörünün gündemindeki ortak konularının başında iklim değişikliği, su tüketimi, izlenebilirlik, döngüsel ve sürdürülebilir üretim ile organik tarım konularının geldiğine dikkat çekti