“Atatürk, 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askeri çıkartma yapan İngilizlerin haberini aldıktan sonra Bandırma Vapuru ile karaya çok yakın bir mesafeden seyrederek 16 Mayıs 1919 yılı Bandırma Vapuru ve 18 kişilik mürettebatıyla çıktığı yolculuğu 19 Mayıs 1919’da tamamlar ve Kurtuluş Savaşının temelleri böylelikle atılmış olur.” Buraya kadar her konu zihinlerde tamam. Peki ya sonra?

İlk olarak Türk genci ve genç düşüncelerle dolu tüm bedenlere 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı armağan edilir. Daha sonra da çalışmalara başlanır. Türkiye’deki sanayinin gelişiminin başlaması Kurtuluş Savaşı’nın hemen akabinde olur. Endüstrinin temelleri atılarak özellikle ağır sanayiye yapılan yatırımlarla Türk endüstrisi kalkınmaya başlar. 

Kurulan fabrikalarda istihdam edilen vatandaşların pekişen girişimcilik ruhları geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Kale Kilit Onursal Başkanı Sadık Özgür gibi kişileri ortaya çıkartır.

Turhal, Uşak ve Eskişehir’de açılan şeker fabrikaları ile savaş sonrası toparlanmayı en hızlı şekilde atlatmaya çalışan devlet ve millet, Bünyan, Bursa, Nazilli, Ereğli ve Kayseri’de dokuma fabrikaları ile tekstil sanayisinin genişletilmesi amaçlanır. Ankara’daki çimento ve Karabük’teki demir-çelik fabrikaları kurularak Türkiye’nin demiryolundan çimento sektörüne kadar hemen her alanda kalkınması hedeflenir.

Gerçekleştirilen tüm bu icraatlar ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında ilk sanayiciler de doğmaya başladı. Hasan Ali Yücel ve onun gibiler önderliğinde Nejat Eczacıbaşı, Asım Kocabıyık, Sadık Özgür gibi isimlerle Türkiye gerek özel gerekse devlet kanadından daima gelişmeye adanmış bir sanayi sürecinin içine girdi. 

Ve bugün.. Türkiye savunma sanayinden tarımına, demir-çelikten inşaata kadar endüstrinin tüm alanlarında dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline geldi ve her geçen gün de büyümeye ve teknolojiyi takip etmeye devam ediyor. Girişimci ruhu gelişmiş genç nesillerin Türkiye’de ve yurt dışında yaptıkları yatırımlarla temsil edip güçlendiriyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 100. Yılı başta sanayicilerimiz olmak üzere hepimize kutlu olsun.