İSTANBUL (AA) - 25 milyar dolarlık ticaret hacmimiz ile Çin, Türkiye’nin önemli bir iş ortağı. Özellikle iki büyük Çin bankasının da Türkiye gelmesinden sonra, Türkiye’de doğrudan yatırım yapan Çinli firmaların sayısı bini geçti.

DÜNYANIN EN BÜYÜK BANKASININ TÜRKİYE'YE GELMESİ...

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Kolbaşı, biri dünyanın en büyük bankası olmak üzere, Çin’deki iki büyük özel bankanın, Türkiye’ye gelmesi ile Çinli yatırımcıların, her geçen gün arttığını belirterek, geçen sene Çin’de Türkiye yılı olduğuna işaret ederek, Türk yatırımcısının da, Çin’e gitmesini önerdi. Murat Kolbaşı, her sektörü temsilen en büyük 10 markanın, Çin’de yatırım yaparak, Türkiye’yi ve Türk ürününü tanıtabileceğini ifade etti.

ÇİNCE YÖN LEVHALARIYLA TURİST ÇEKMEK...

Türkiye’de bir caddeye Çin’den bir isim verileceğini ve yön levhalarında da Çince ifadeler kullanılacağını kaydeden Kolbaşı, “140 milyon milyon turisti olan Çin’den Türkiye’ye 400 bin kişiyi, üstelik de, 2018, Çin’de Türkiye yılı iken çekebilmemiz, hayal kırıklığı idi. Türk Hava Yollarının, Çin’in her şehrinden birer sefer yapması, hatta Çinli bir hava yolu şirketinin de buna dahil olması ile turist sorununu çözebiliriz. Yine de, 2018’de Çinli muhataplarımızla kurduğumuz, olumlu ilişkileri, 2019’da geliştirerek meyvelerini yemeye hazırlanıyoruz” dedi.