ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli’nin moderatörlüğünü üstlendiği “Güneş Enerjisinde Orta Vadeli Beklentiler ve Dünyadaki Projeksiyon” başlıkla panelle birlikte Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nin ikinci günü başladı. Panele Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, Senerji Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Kale ve Solarçatı Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Ünal katıldı. 

“KÜRESEL YENİLENEBİLİR ENERJİ DENKLEMİNDE TÜRK FİRMALARININ ROLÜ”

Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ: “Güneş enerjisi üretimi, enerji krizi sırasında gaz, hidroelektrik ve nükleer kaynaklardan sağlanan kaynakların tamamının daralması nedeniyle yaz aylarında AB'de yeni bir rekora ulaştı. Birleşik Krallık çevre düşünce kuruluşu Ember'in araştırmasına göre, kıta genelinde güneşli hava ve güneş enerjisi kurulumlarındaki artış, bir önceki yaza göre yüzde 28 daha yüksek olan rekor üretime katkıda bulundu. Güneş enerjisi, Mayıs ve Ağustos ayları arasında 99,4 terawatt saat elektrik üretti. Orandaki artış kısmen diğer çoğu enerji kaynağının arzındaki düşüşten kaynaklansa da bir önceki yaz yüzde 9 olan elektrik üretiminin yüzde 12'sini oluşturdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2021 yılında “Türkiye’deki güneş enerjisinin payını 2030 yılına kadar üç katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Güneş enerjisinde maliyetler azaldıkça bu oran artacaktır. İnşallah Mini YEKA ile güneş enerjisinde yakaladığımız ivmeyi daha da arttıracağız” demişti. Bugün Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü, 2022 Ağustos ayında bir önceki aya göre 228,7 MW artarak 102.043,2 MW seviyesine ulaşmıştır.  Güneş enerji santrallerinin kurulu gücü de 134,6 MW’lık bir artış ile 8.793,3 MW seviyesine yükseldi ve toplam Kurulu gücün yüzde 8,50'sini oluşturdu. 2022 yılı ağustos ayı itibarıyla bir önceki yıla göre toplam 977,6 MW güneş kurulumu gerçekleştirildi. Bu kurulumların 574,8 MW’lık kısmını “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği” kapsamında yapılan çatı ve saha kurulumları oluştururken, 402,8 MW güneş santrali kurulumu YEKA GES-1 kapsamında lisanslı olarak gerçekleştirildi. Güneş enerjisi ile ilgili bilinmeyen bilgilere dikkat çekmek istiyorum. Her 90 dakikada güneşten gelen enerji, tüm dünyanın bir yıllık enerji tüketimini karşılamak için yeterlidir. Son 10 yılda güneş enerji sistemleri kurulum maliyeti yüzde 89 oranında azaldı. Güneş panellerinin elektrik üretmesi için doğrudan güneş ışığına ihtiyacı yok. Hava kapalı iken bile normal performansının yüzde 10-25’i oranında enerji üretebiliyorlar. Ayrıca, güneş enerjisi sistemleri en hızlı kurulan enerji sistemleridir” dedi. 

“YENİ ENERJİ EKOSİSTEMİ GES / RES / E-MOBİLİTY”

Solarçatı Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Ünal: “Solarçatı olarak hem evler hem de işletmeler için hizmet sunuyoruz ve işletmelerin karbon sıfır hedefine ulaşmaları için yardımcı oluyoruz. Evler için sunduğumuz hizmetleri, Solarçatı, Solarbatarya, Solarşarj, Elektrikli Araç ve Isı Pompası başlıkları altında değerlendiriyoruz. İşletmeler içinse ÇATIGES, Rüzgar Enerjisi, Solarşarj, Filo Dönüşümü ve Hidrojen hizmetlerini sağlıyoruz. Son dönemde Taypa Group Net Zero projesinde yer aldık. Bu proje kapsamında toplam 6,041.72 kWp ÇATIGES Projesi, 2.35 MW RES Proje Planı ve 5 Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu yer aldı. Bu proje neticesinde tüketime oranla yüzde 135 yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi sağlandı ve yılda 3,209 ton karbon salımının engellenmesi sağlandı” dedi.