GoodWe’nin 2023 yılı hedef ve projeleriyle ilgili bilgi veren GoodWe Türkiye CEO’su Engel Taştan, yeni dönemde üç farklı pazara odaklandıklarını ve özellikle ihracat yapan fabrikaların çatı üstü güneş enerji santrali projelerinde geliştirdikleri ürünlerle yer aldıklarını söyledi. Taştan, “2023 yılında 3 farkı pazarda hizmet vereceğiz; bunlardan ilki özellikle ihracat yapan fabrikaların Yeşil Sertifikasyon ihtiyaçları dahilinde çatılarında güneş enerjisi konumladıkları pazardır. Bu alanda 100kw’dan 30mw’a kadar çıkan dev bir pazar öngörüyoruz. Goodwe markamızın bu amaca hizmet edebilecek 250kw 1500V invertörünü bu yatırımcılara tavsiye ediyoruz” dedi. 

“GOODWE 3 FARKLI PAZARDA HİZMET VERECEK”

2023 yılıyla ilgili iş gündemi ve projeleri hakkında bilgi veren Taştan, “2023, güneş enerji sektörü için çok güzel bir yıl olacak ve bu yıl çatı uygulamalarında, arazi çalışmalarında, öz tüketim ve YEKA projelerinde birçok yeni yatırımlar göreceğiz. Goodwe olarak bu sene içinde yer aldığımız ve alacağımız birçok proje mevcut. Planlarımız içinde ciddi yer tutan arazi projelerinde 250kw string invertörün amiral ürünümüz olacağını ön görüyoruz. Çok yakın bir tarihte de konteynır içinde sistemin tüm parçalarını bir arada bulunduracak kompakt bir çözüm olan AG Trafo OG’nin pazara lansmanını yapacağız. Bu çalışmanın en büyük özelliği Türkiye’de üretilecek olmasıdır, şu an Ankara’da çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor” dedi. Odaklandıkları hedef pazarları ise şu cümlelerle özetledi: “2023 yılında 3 farkı pazarda hizmet vereceğiz; bunlardan ilki özellikle ihracat yapan fabrikaların Yeşil Sertifikasyon ihtiyaçları dahilinde çatılarında güneş enerjisi konumladıkları pazardır. Bu alanda 100kw’dan 30mw’a kadar çıkan dev bir pazar öngörüyoruz. Goodwe markamızın bu amaca hizmet edebilecek 250kw 1500V invertörünü bu yatırımcılara tavsiye ediyoruz. Türkiye’de kurulu gücünü gerçekleştiren markalar hariç, her global marka gibi biz de 100kw 136kw arasında olan invertörlerin tedarikinde sıkıntılar yaşıyoruz. Diğer bir önerimiz ise yine bu ihtiyaçları rahatlıkla karşılayabilecek 50kw 5 MPPT ve 60kw 6MPPT ürünlerimiz… Bu ürünlerle olası bir yatırımda yaklaşık 9000 dolar gibi bir artış oluyor ancak, bu konuda uzman olmayan diğer markalardan 100 kw ürün tercih etmektense sağlıklı ve güvenilir bir çözüm olduğunu belirtebiliriz. Şu anda bizde 100kw ürün var diyen tüm markalar Mosfed teknoloji veya bilinmez IGBT kullanıyorlar.  Pazarda pastadan pay almak için çabalayan bu markalar, hammadde olarak rastgele komponentler kullandıkları için BOM listesinden çıkmış oluyorlar. Bunun anlamı TUV IEC EN gibi sertifikasyon kuruluşların taahhüt ettikleri ilk malzemelerle ürünleri örtüşmüyor ve risk taşıyan tarafa geçiyorlar. Maalesef bu uygulamalar yüzünden Türkiye bir invertör çöplüğüne dönecek. 

“KÜÇÜK YANLIŞLAR YATIRIMCIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR”

Projeleri hayata geçirirken yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi veren Taştan, “Arazi Projelerinde YEKA dediğimiz işler, proje tasarımından devreye almaya kadar partnerler ve yatırımcılarla sürekli irtibatta olmamız gereken projelerdir. Bu işlerde en küçük yanlış yatırımcıları doğrudan etkileyebilir. Bu sebeple teknik servis ve satış departmanlarımızda tecrübeli mühendisler ile çalışarak, işin her aşamasında partner ve yatırımcılarımıza destek oluyoruz. Aynı zamanda AG Pano Trafo OG Pano tamamını GoodWe olarak sunabiliyoruz. Burada bakım anlaşmaları yaparak tüm sorumluluğu alıyoruz ve yüzde 100 müşteri memnuniyeti sağlıyoruz” dedi. Sahada karşılaştıkları projelerle ilgili bilgi veren Taştan, “2021-2022 yıllarında, HT Serisi İnvertörlerde fabrika uygulamaları ve arazi projelerinde altyapıların iyi olmaması sebebiyle birden çok GES bağlantılarının doğru olmadığını gördük. Güneş görmeyen ülkelerde uygulanan yüzde 40-50 DC yüklemesi özelliğinin, Türkiye gibi çok güneşli bir ülkede uygulanmasına izin verilmesi sebebiyle alıcılara fazladan panel satıldığına çok kez şahit olduk. Türkiye için yüzde 20-25 DC yüklemeleri yeterlidir. Bunun en kötü örneklerinden biri Şanlıurfa, Gaziantep gibi yaz aylarında iklimin çok sıcak olduğu bölgelerde yapılması sonucunda invertörler hatalı kullanıma maruz bırakıldı. Bunun üzerine DC kablosundan tasarruf etmek için Norminal DC girişi 650-850 voltajken, 900-1000V arasında stringler gördük. Altyapı konusunda bir GES projesi kurulmadan önce fabrika altyapısının kontrol edilmesi gerekir. Bu süreç tamamlanmadan başlanan bir projede Kompanzasyon Harmonikler, GES projesinin bağlanacağı Dağıtım Pano veya AG kontrol edilmediği için invertörler doğru çalışmadı. Bu şartlar altında bir İnvertör çalışsa bile uzun vadede sorun olacağı bilinmeliydi. Bunun önüne geçmek için invertör satışlarımızı yapmadan önce bu verileri müşterilerimizden istiyoruz veya tespit için servis ekibimizi ücretsiz şekilde proje alanına göndererek raporlamasını yapıyoruz. Yatırımcıların bu projelere başlamadan önce mutlaka altyapı tespiti yaptırarak koşulların dünya standartlarında olduğuna emin olmaları gerekir” sözleriyle teknik açıdan dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. 

“ÇİP KRİZİNDEN TÜM DÜNYA ETKİLENDİ”

Taştan, IGBT kullanan tüm dünya pazarlarında olduğu gibi kendilerinin de çip krizinden oldukça etkilendiğini söylerken neredeyse tüm invertör üreticileri ABD ve Almanya menşeili iki dev IGBT markasından alım yaptığını ve bu markaların yüzde 70 üretim kapasitesi ile çalışarak, kapasitelerinin yüzde 10-15’ini güneş enerjisi sektörüne, yüzde 5’ini diğer sektörlere, geriye kalan yüzde 50’lik payı ise otomotiv sektörüne ayırdıklarını belirtti. Bu nedenden dolayı de siparişlerde gecikme yaşandığını ve 4 ile 12 ay arasında beklemeler yaşandıklarını söyledi. Çözüm olarak ise Goodwe’nin kendi IGBT teknolojisini üretmek üzere çalışmalara başladıklarını ifade etti. 

“ENERJİ DEPOLAMA KONUSUNDA TALEP PATLAMASI YAŞANIYOR”

Enerji depolama sistemleriyle ilgili de açıklama yapan Taştan, “Elektrik fiyatlarındaki artışlar sebebiyle enerji depolama konusunda talep patlaması yaşamaktayız. Depolama sistemlerinde kurulumun çok olması, mevcut şebekeler üzerinde dengesizlik yaratacağı için dengelemeyi sağlayacak endüstriyel çözümler üreteceğiz. Çok yakın bir zamanda yıllardır konuştuğumuz akıllı şebeke yönetimi artık gerçek olacak. Goodwe İnvertörü satın aldığınızda kendi SCADA sistemiyle birlikte OSB şebeke yönetebileceksiniz. Bu size güneş, rüzgar, jeotermal gibi tüm enerji üreten depolama sistemini bir arada sunacaktır” dedi.

ATLAS COPCO İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER ATLAS COPCO İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER
“TÜRKİYE 2035 YILINA KADAR 52,9 GW KURULU GÜCE ULAŞACAK MI?”   

Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücünün 2035 yılına kadar 52,9 GW’a ulaşmayı hedeflediğini hatırlatan Taştan, “Türkiye bunu mutlaka başaracaktır. Ülkemizin coğrafi konumunun getirdiği avantaj ile ihracat hacmi artmaya devam ederken enerji ihtiyacı da artacaktır. Enerji ihtiyacının artması demek ‘Green Certification’ belgelerinin artması demektir. Bunun yanı sıra yerli otomobil üretmeye başlamamızla birlikte araba şarj istasyonları da artıyor. Yani Türkiye’nin enerji ihtiyacı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bu ihtiyaca cevap vermek adına, 2009’dan beri yeşil enerji ile milli kaynaklardan yararlanmak ve dışa bağımsızlığımızı artırmak için güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapılıyor. Türkiye’de ilk olarak 2009 RENEX Fuarı’nda fotovolkanikten söz ediliyordu ve kimse bilmiyordu. Bu anlamda kurulu 100 MW güç bile yoktu. Şimdi ise tüm insanlar güneş enerjisinin öneminin farkında ve bankalar gibi finans desteği sağlayabilecek kuruluşlar destek olursa bu talebin daha da artacağına inanıyorum” dedi. 

“GOODWE TEKNOLOJİ ÜRETEN BİR MARKA OLARAK ÇALIŞIYOR”

“GoodWe olarak kendimizi inverter üreticisi olarak değil aynı zamanda teknoloji üreten bir marka olarak tanımlıyoruz” diyen Taştan, 2022 yılından itibaren belirledikleri stratejiyi ve uzun vadeli hedeflerini şu sözlerle anlattı: “Goodwe, 2022 yılından itibaren tek bir inverter yerine tam bir sistem çözümü olarak pazarlama stratejisi belirledi. Ar-Ge çalışmaları da bu yönde yürütülüyor. Şirket, inverter, lityum batarya, BIPV (bina entegre fotovoltaik) çatı kaplama panelleri, EV şarj cihazları gibi evsel ve endüstriyel çözümler sunmak istiyor. Ayrıca kendi SCADA sistemi ile OSB (Organize Sanayi Bölgeleri) gibi kurumların enerji yönetimini üstleniyor. Bu şekilde, Goodwe olarak marka uzmanlığına odaklanarak partner şirketlere müşterilerine Goodwe marka çözümler sunma fırsatı veriyor. Hem evsel hem de endüstriyel projelerde inverterlerin yanı sıra endüstriyel depolama, SCADA ve AG TRAFO OG gibi ekipmanları da müşterilere anahtar teslim sunuyorlar. Müşteriler, inverterlerden itibaren tam bir muhataba sahip olacak ve garantili bir hizmet alacaklar.”