Kahramanmaraş’ta tekstil sektöründe üretim faaliyetlerine devam eden Midaş Tekstil, enerji maliyetlerini azaltmak ve kendi enerjisini üretmek amacıyla yatırım yapmaya devam ediyor. Midaş Tekstil bünyesinde enerji verimliliği konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyor, çatı üzeri güneş enerji santrali kurarak yenilenebilir kaynaklardan en üst düzeyde faydalanmaya çalışıyor ve ekipman değişimleriyle daha az elektrik tüketiyor. 

Endüstri Radyo’da Altuğ Karataş’ın konuğu olan Midas Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Eren Durası, yaptıkları yatırımlar ve çalışmaları anlattı.  1 Haziran’da devreye almayı planladıkları çatı üzeri güneş enerji santrali projesiyle ilgili de detaylı bilgiler paylaştı.  

Midaş Tekstil’in kuruluşundan ve geldiği noktadan bahsedebilir misiniz? 

Midaş Tekstil, ana modelini iplik üretimi üstüne kurmuş ve zaman içinde imkânlarını da kullanarak kendini markette farklı kulvarlara yönlendirmiş değerli bir üretim tesisi. 1990 yılından beri rekabeti yaşayan ama aynı zamanda yenilikçiliği de koruyan bir yapımız bulunuyor. Ürün gamımızı genişletmeyi hedefleyerek şirketimizi büyütmeye devam ediyoruz ve bunun için çalışıyoruz.

Kahramanmaraş, tekstil sektöründe önemli şehirlerimizden biri olarak dikkat çekiyor. Sektörün nasıl geliştiğini ve tekstil alanının Kahramanmaraş’taki gücünü anlatabilir misiniz? 

Kahramanmaraş’ın sadece tekstil sektöründe değil; daha birçok alanda önemli bir potansiyelleri taşıyor. Tekstil başta olmak üzere birçok sektörde de öncülük bayrağını taşıyor. İnsanımız çok çalışkan, cesaretli ve her zaman kendi şehrine sahip çıkan bir yapıya sahip. Şehrimizin önünü açık gördüğümü belirtmem lazım.

Kahramanmaraş tekstil sektöründe önemli bir konumda. Türkiye’deki pamuk ipliği üretiminin yüzde 40’ını şehrimizdeki pamuk ipliği üretim tesisleri karşılıyor. Bu çok önemli bir rakam. Ürettiğinin önemli bir kısmını da ihraç ediyor. İhracat payına katkımız değerli. Bununla birlikte örme kumaş kısmının yüzde 35’i, kot kumaşının ise yüzde 25’i yine Kahramanmaraş’ta üretiliyor. Kısacası tekstil sektöründe üretim olarak ihtiyaç duyulan alanların önemli bir bölümünü Kahramanmaraş karşılıyor ve hizmet sağlıyor.

Kahramanmaraş tekstilin yanı sıra metal mutfak eşyaları, çimento gibi alanlarda da önemli bir üretim kapasitesine sahip. Metal mutfak eşyaları üretiminin yüzde 70’i, çimentonun yüzde 25’i yine bu topraklarda üretiliyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. Kapalıçarşı’dan sonra Türkiye’nin en çok altın işlenen ikinci şehirdir K.Maraş. Enerji üretimi konusunda da Türkiye’nin bayrak taşıyan illeri içinde yer alıyor. Elbette şehrimiz en çok dondurmasıyla tanınıyor ve seviliyor. 

İş ve sanayi konularının dışına çıkarsak Kahramanmaraş doğal ve tarihi açıdan da birçok güzelliğe sahip. Türkiye’nin en büyük su havzası ve gerçek bir endemik bitki örtüsü bu bölgede bulunuyor. 

Tekstil üretiminde enerjinin önemi oldukça büyük. Midaş Tekstil olarak sizde hangi üretim bantları, bölümleri ve departmanları bulunuyor?  Enerji tüketiminiz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Midaş Tekstil olarak iplik üretimi gerçekleştiriyoruz. İplik üretimi ciddi bir enerji gereksinimi gerektiriyor. Bu da ciddi elektrik tüketimi demek… Makinalarımız yılda ortalama 23-24 milyon kilovatsaat enerji tüketiyor. Artan enerji maliyetleri ile dönmemiz gereken virajlar her gün daha da zorlaşıyor. Ciddiyeti her gün artan bir konu. Eskisine göre çok daha fazla düşünmeli ve çok daha fazla hesap yaparak hareket etmemiz gerekiyor. Bu sorunun önüne geçebilmek için enerji çeşitliliği sağlamayı ve bu aşamada tasarruflar ile kullanımı hedefliyoruz. Çeşitlilik adına enerji yatırımları gerçekleştirerek kendi adımıza avantaj sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımıza devam da edeceğiz.

Hangi enerji türlerini kullanıyorsunuz?  

Elektrik, her hanenin ve tesisin olmazsa olmazıdır. Bünyemizde çift motordan oluşan ve 5,6 megavat büyüklüğünde olan bir kojenerasyon tesisimiz bulunuyor. Ayrıca buhar, basınçlı hava, sıcak su işletmemizde ortaya çıkan ve değerlendirmeye çalıştığımız enerji çeşitlerimizi oluşturuyor. Tüm bu kaynakları yüzde 100 verimli şekilde kullanma noktasına henüz gelemedik ancak tüm çalışmalarımızı verimliliği daha çok artıracak şekilde yürütüyoruz. Örneğin; güneş santralinden temiz ve verimli enerji elde etmek, başlangıç noktalarımızdan biri.  

Artan enerji maliyetlerine karşı işletmenizde nasıl tedbirler alıyorsunuz? 

•    Farkındalık oluşturma

Dünyada yaşanan olumsuz gelişmeler bizi mecburi bir noktaya taşıyor. Bu açıdan sorunuz çok önemli olduğunu düşünüyorum. Enerjiyi verimli kullanmak için öncelikle bu bilincin aşılanması gerekiyor. Siz tesisinizde ne kadar enerji üretirseniz üretin eğer o bilince sahip değilseniz bu sorunun önüne geçemiyorsunuz.  Hiçbir enerji bizim için sonsuz olmuyor. O yüzden enerji verimliliği bilincini geliştirmenin her şeyden önemli olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple öncelikle bu bilinci geliştirmek için çalışıyoruz. 

•    Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma

Enerji üretimi konusunda da somut adımlar atıyoruz. Bünyemizde 6.48 MW kurulu güce sahip bir güneş enerji santrali projesinin kurulum aşamasındayız. Çatı üzeri güneş enerji santralini 1 Haziran’da devreye almayı planlıyoruz. Gerekli izinlerimizi aldık, panellerimizi hazırladık ve montaj aşamasına geldik. Devamı için başvurularımız yapıldı. İnşallah 2022 sonunda devreye alacağımız daha fazla ürettiğimiz güç olacak.

•    Aydınlatma projesini hayata geçirme 

Enerji verimliliği konusunda da bazı verimlilik artırıcı projeler hazırladık. Öncelikle aydınlatma sistemimizi LED ürünler kullanarak değiştirdik ve tasarruf sağlamak için adım attık. Bu projemiz tamamlandı ve ölçümleri yapıldı. Baktığımız zaman önemli oranda tasarruf sağladığımızı gördük. 

•    Atık boya suyunun geri dönüştürülmesi ve revizyonlar

Perakende sektöründeki büyük oyuncuların bazı hedefleri bulunuyor. Bizler de bu hedeflerin bazılarına tabi olmak zorunda... Yeşil Mutabakat kapsamında belli revizyonlara gidiliyor.  Mesela, atık boya suyunun geri dönüştürülmesi önemli bir talep. Biz de atık boya suyunun geri dönüştürülmesi için çalışmalar yürütüyor firmalarının hedeflerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Tüm bu çalışmalarımızın yanı sıra, ekonomizerimizi değiştirerek verimlilik sağladık, basınçlı hava kaçaklarını tespit etmek ve önlemek için çalışmalar gerçekleştirdik, klima kanatlarının revizyonları için yatırım gerçekleştirdik. 

Güneş enerji sistemi projenizle ilgili bize biraz daha ayrıntı verebilir misiniz, nasıl bu kararı aldınız?

Güneş enerjisine yatırım yapmadan önce herkesin nedenlerini iyice sorgulaması gerekiyor. Biz kendi enerji maliyetlerimizdeki değişimlere baktık ve fizibilite çalışmalarını ayrıntılı olarak hazırladık. Kojenerasyon tesisimizi kurarken de benzer bir yöntem izlemiştik. Biz tesisimizi kurduğumuz zaman doğalgaz bu kadar göz önünde ve yüksek maliyetli değildi ve kojen projeleri çok daha değerliydi. 
Teknolojinin gelişmesi, yenilenebilir enerjinin öneminin artması ile biz de rotamızı yeşil enerjiye doğru çevirdik. En önemli neden ise demin de dediğim gibi artan enerji maliyetleri oldu. Şayet elektrik maliyetleriniz yüksekse, güneş yatırımı yapacağınız yer coğrafi açıdan avantajlı bir bölgeyse ve yeterli bir arazi ya da çatı alanınız varsa bu konuyla ilgili sürecin başlatılması gerektiğini düşünüyorum. Alınan izinler sonrasında; ekipman seçimi önemli bir kriter olarak öne çıkıyor. Türkiye’de ciddi bir panel üretimi bulunuyor. Firmaların doğru bir araştırma yaparak ve belli kriterleri firma yapılarına göre baz alarak güneş enerji projesini rahatlıkla uygulatabileceğini düşünüyorum. 

Kuracağımız çatı üzeri güneş enerjisi santrali projemizin DC gücü 6,48 MW olacak ve biz bu tesisten 5 MW AC güc alacağız. Proje kapsamında 12.228 adet 530 vat gücünde paneller kullanılacak. 6.48 MW kurulu güce sahip olan GES projesiyle yılda 10 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek. Bu yatırımla ayrıca karbon salımının önüne geçilecek.  Devlet, yerli panel kullanılması halinde önemli oranlarda teşvik imkanı sunuyor. Bu da projenin geri dönüşüm sürelerini kısaltıyor. Bu sebeple yatırım yapacak kişilerin yerli panel düşünmesi ve seçmesi oldukça avantaj sağlayacaktır. 

Çatı üzeri güneş enerji santrali projeniz kendini ne kadar sürede amorti edecek? 

Biz anlaşma yaparken yerli panel teşviki henüz dile getirilmemişti. Bu sebeple yeni yatırım yapacak ve yerli panel kullanacak olan sanayicilerin geri dönüşüm süreleri daha kısa olacaktır.  Bizim projemiz finansman maliyeti haricinde en kötü senaryoda kendini 3 yıla yakın süre içerisinde geri döndürecek. Bu süre yatırımcılar için oldukça avantajlı. İlk yatırım maliyeti her ne kadar yüksek olsa da kendini kısa sürede amorti etmesi karar vericiler için önemli bir etken olmalı.

23 NİSAN’DA TRAFO DUVARINDAN TUVALE 23 NİSAN’DA TRAFO DUVARINDAN TUVALE
İhracat konusunda yoğun çalışmalar yapan bir firma olarak Yeşil Mutabakat konusundaki hedefleriniz neler? Uzun vadede neler yapmayı planlıyorsunuz? 

Yeşil Mutabakat konusu bizim yeni yeni anlamaya başladığımız bir yol. Bir yıl öncesine kadar bu konuyla ilgili kısıtlı bilgilere sahiptik. Şimdi bu konuyla ilgili öncelikleri öğrenmeye çalışıyoruz. İlgili seminerlere ve webinarlara katılıyoruz. Ekip arkadaşlarımızı da bu konuda bilgilendirmeleri için teşvik ediyoruz. Biz üretici bir ülkede faaliyet gösteren herhangi bir firmayız. Bu yüzden dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeli ve tesisimize entegre etmeliyiz. Bu gaye ile orta ve uzun vadeli programlarımızda bunları uygulamak istiyoruz. Karbon ayak izimizin nasıl hesaplandığına dair bilgiler öğreniyor ve ayak izimizi belirliyoruz. Karbon ayak izimizi azaltmak için neler yapabileceğimizi araştırıyoruz. İşletme içerisinde kullandığımız birçok noktada müdahalede bulunuyoruz. Mesela forkliftlerimizi elektrikli hale getirmek için bir proje yürütüyoruz. Ayrıca su tasarrufu elde etmek için önemli çalışmalar yapıyoruz. Çok su ihtiyacı duyulan pamuk elyafı yerine başka bir ürün üstünde çalışmaları takip ediyoruz. Bunun gibi birçok konuda çalışmalar yürütürken yolda yeni şeyler öğreniyoruz. Niyetimiz, vizyonumuz, bakış açımız Yeşil Mutabakat içinde var olabilmek. 

Enerji verimliliği konusunda VAP dediğimiz verimlilik artırıcı proje desteklerinden faydalandınız mı? Bu desteklere başvurmayı düşünüyor musunuz? 

Devletimiz enerji verimliliği konusunda ciddi destekler sağlıyorlar. Bu desteklerden yararlanmak isteyen firmalarında elini taşın altına koyması ve öncesinde çalışma yapması gerekiyor. Şayet enerji verimliliği projeniz varsa, gerçek dayanaklara sahipseniz ve bunu ölçebiliyorsanız tüm projelerin hayata geçebileceğine inanıyorum. Biz aydınlatma sistemimizi LED ürünlerle değiştirme projesini VAP projesi kapsamında hayata geçirdik. Ayrıca ekonomizer projesi için de VAP desteğine başvurduk.  Devamında da verimlilik üstüne projelerimiz hazırlanıyor. 

Enerji izleme sisteminiz var mı? Siz bir yönetici olarak enerji tüketiminizin takibini nasıl sağlıyorsunuz? 

Maalesef şu anda bir enerji izleme sistemimiz bulunmuyor. Bu konuda çalışmalarımız var ve kısa bir süre içerisinde izleme sistemleriyle ilgili bir karar alıp harekete geçmeyi planlıyoruz. Enerji izleme sistemi yatırımın faydasını görebilmek için önemli bir adım. Fikirler önemli ama fikirlerin gerçekleştiğini görmek çok daha önemli. Bunu yapmanın anahtarı da büyük verinin okunması; yani dijital dünyaya geçiş… Enerji izleme sistemi tüm bu imkanları bize sunacak. Ayrıca yeni projeler konusunda da bize motivasyon sağlayacak. Şu an bazı sayaçlarda manuel olarak izleme yapıyoruz ama sonuçların analizlerini yaparken zaman zaman zorlanıyoruz. Özellikle hatalar çıktığı zaman mantıksız noktalar da zaman harcayabiliyoruz. Enerji izleme sistemi ile bu sorunların önüne geçeceğiz. Birçok açıdan enerji izleme sistemlerinin önemli olduğunu düşünüyorum. 

Midaş Tekstil’in 2022 hedefleri ve yatırım planları hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Biz birçok açıdan köklü ve tecrübeli bir işletmeyiz. Gelişen teknolojilere paralel olarak kendi tarafımızda hatlarda ve makinalarda bir modernizasyon yapmaya karar verdik. İşletmemizdeki üretim hatlarımızın iki tanesini komple yeniliyoruz. Bu yenilemeyi yaparken maksimumum verimliliği ve otomasyonları hedefliyoruz. Bu noktadaki gerekli çalışmaları yaptık. Yenilediğimiz hatlar sayesinde üretim kapasitemizi 2,5 katına çıkaracağız. Bunu yaparken aynı iş gücüyle bu büyüklüğe sahip olacağız. Bu sebeple tesisimizdeki bu yenilik bizim için çok önemli. Bu çalışmaları yaparken rekabetçi, yenilikçi olma arzumuzu da kaybetmeden devam ettireceğimizi düşünüyorum.  Bu yatırımlarımızı 2022 yılında sağlıklı bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. 
Tüm bunları yaparken Midaş’ımızı ve çalışanlarımızı da belli noktalarda pozitif olarak ayırmak ve onları özel hissettirmek bizim için çok önemli. Maliyetler her ne kadar artsa da biz bir şekilde bu maliyetlerin önüne geçmeyi, yatırımlarımıza devam etmeyi ve performans anlamında verimli çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz.