İSTANBUL (AA ) - Türkiye'nin bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi olan THY, bugün 360 uçaklık modern filosu ve 127 ülkeyi kapsayan uçuş ağıyla, gökyüzündeki 87. yaşını kutluyor.

THY Basın Müşavirliği tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, ay yıldızlı bayrağı ilk kez 1933 senesinde, toplam 23 koltuk kapasitesine sahip 5 uçaklık filosuyla taşımaya başlayan küresel marka, bugün 360 uçaklık modern bir filoya ve 127 ülkeyi kapsayan uçuş ağına ulaşmış durumda.

Operasyonlarına ilk kez, "Devlet Hava Yolları İşletmesi" adıyla İstanbul Atatürk Havalimanı'nda (eski adıyla Yeşilköy Havalimanı) başlayan THY, 1943- 1945 seneleri arasında filosuna kattığı yeni uçaklarla bugünkü başarının temellerini attı.

Yolcu kapasitesinin ve hedeflerin büyümesiyle birlikte bayrak taşıyıcı, ilk yurt dışı seferini 1947 yılında, Ankara-İstanbul-Atina hattında gerçekleştirdi. TC-ABA tescil kodlu DC-3 uçağı ile gerçekleştirilen uçuş, toplamda 2 saat 40 dakika sürdü. THY, ilk Atina seferinden 4 sene sonra, 1951'de Lefkoşa, Beyrut ve Kahire ile uluslararası uçuş noktalarını artırdı. 1960'lara gelindiğinde Türkiye pazarında kazandığı deneyim ile yurt dışı operasyonlarında başarılı bir strateji oluşturan bayrak taşıyıcı, henüz o yıllarda Avrupa’da adını duyurmayı başardı.

Jet motorlu uçakların gökyüzünde görülmeye başlamasıyla beraber THY'nin başarı yolculuğu da hız kazandı. Kuruluşunun 50. senesi olan 1983 yılında, 30 uçaklık filosu ve 4 bin 37 koltuk kapasitesiyle 3 farklı kıtaya uçuş gerçekleştiren THY, bu önemli seneyi 2,5 milyon yolcu ve 30 bin ton kargo taşıyarak noktaladı. Yolcularının seyahat deneyimine yüksek derecede önem veren firma, her ay milyonlarca yolcusuna sunduğu "Skylife" dergisini de ilk kez 1983 yılında "THY Magazin" adıyla yayınladı.

Küresel havacılık sektöründe yaşanan duraklama ve gerilemenin aksine THY, 2000’erin ilk yarısında yeni yatırımlar, açılan hatlar ve genişleyen filosu ile önemli bir büyüme sürecine girdi. Bayrak taşıyıcı, bu değişim sürecinde yalnızca yolcu taşıyan bir şirket olarak kalmadı ve uçak bakım onarımı, kargo taşımaları, yer hizmetleri, uçak içi koltuk ve mutfak üretimi, havacılık ve uçuş eğitimi alanlarında da diğer hava yollarına hizmet sunan bir marka haline geldi.