BURSA (AA) - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tekstil Mühendisliği Topluluğu tarafından ilk defa gerçekleştirilen Tekstil Zirvesi (TEXSUM'20) başladı.

Konuyla ilgili olarak UTİB tarafından yapılan açıklamaya göre, BUÜ Görükle Yerleşkesi'ndeki Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen organizasyonun açılış töreninde konuşma yapan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üniversitenin bilim ve teknoloji anlamında son zamanlarda ciddi atılımlar yaptığını dile getridi.

TÜBİTAK tarafından başlatılan Sanayi Doktora Programı'nı çok önemsediklerinin altını çizen Kılavuz, üniversite olarak programın içinde mümkün olan en yüksek seviyede yer almak adına gayret gösterdiklerini belirtti.

Açılışı sonrası oturumlara geçildi. Birinci oturumda yer alan "Sektöre Yön Verenler" panelinde konuşan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, tekstil sektörünün önemini yitirmediğini, tam tersine Türkiye ve dünyada gelişerek, çeşitlenerek ve evrilerek sürdüğünün altını çizdi.

Türkiye'nin tekstil anlamında çok sağlam bir konumda olduğuna dikkat çeken Engin, şöyle konuştu:

"Avrupa'nın en büyük üreticisiyiz. Sadece standart ve klasik ürünler üreten bir ülke değiliz. Sektörümüz gerçek anlamda çok çeşitlendirilmiş bir sektör. Ayrıca kendi kaynaklarıyla üretim yapabilen ve üretim zincirinin her kademesinde gerçek anlamda kaliteli ürünlerin çıkarıldığı bir sektöre hizmet veriyoruz. Bu anlamda çok şanslıyız. Dünyada tekstil ihracatında 7'nci sıradayız. Avrupa'nın da 3'üncü büyük konfeksiyon tedarikçisiyiz. İstihdam konusunda da çok güçlüyüz. Hazır giyimle birlikte 1 milyondan fazla istihdam sağlıyoruz. Hatta dolaylı sektörleri de düşünürsek, 1 milyonun da çok üstüne çıkıyoruz. Yine hazır giyimle birlikte en fazla dış ticaret fazlası veren sektörlerden birisiyiz. Bu ülke ekonomimiz için çok değerli bir durum."

Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı olan Nüvit Gündemir de hazır giyim sektörünün son senelerde ciddi bir başarı trendine girdiğini dile getirdi.

Gündemir, Bursa'nın hazır giyimde 2019 senesinde bir önceki seneye nazaran yüzde 8 artış oranı yakaladığını söyleyerek "Türkiye genelinin yüzde 0,5 arttığı bir yılda, Bursa ve çevresinin yüzde 8 oranını yakalaması, bu kentin ve çevresinin değişen trendlere daha iyi ayak uydurabildiğini gösteriyor. 2020'ye de iyi başladığımızı söyleyebilirim. Türkiye geneli yüzde 5 artarken, UHKİB olarak yüzde 16'lık bir artış yakaladık. Bu trendin devam edeceğini ön görüyoruz. Bu yıl 750 milyon dolarlık bir hedef belirledik." şeklinde konuştu.