Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı, 18-21 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek. Fuar katılımcılarından mageba Head of IoT Dr. Moustafa Imam, zirve hakkında görüşlerini paylaştı. Imam, "Yönetmeliklere sıkı sıkıya bağlı kalınması, gün geçtikçe gelişen sismik izolasyon ve yapı sağlığı izleme teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte yapı stokumuz gelecekteki depremlere karşı daha hazırlıklı hale gelecektir." dedi.

Ssssss

FOTO: mageba Head of IoT Dr. Moustafa Imam

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? Zirveden beklentileriniz neler?

Yaklaşan 2. Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde, mageba olarak dünya çapında tanınan sismik izolatörlerimiz, şok sönümleyicilerimiz ve sismik bölgelerde bina güvenliğini artırmak için tasarlanmış ileri düzey IoT tabanlı Yapısal Sağlığı İzleme Sistemi (SHMS) olan ROBO-QUAKE gibi geniş bir ürün yelpazesini sergileyeceğiz.

mageba’ nın RESTON®PENDULUM, LASTO®LRB veya RESTON®SA Şok Sönümleyiciler gibi sismik izolasyon sistemleri, yapılara aktarılan sismik kuvvetleri minimize edecek şekilde tasarlanmış olup, deprem esnasında insan hayatını ve altyapıyı korumayı amaçlamaktadır. Bu çözümler, yapıların depreme verdiği tepkiyi gerçek zamanlı ve geçmiş verilerle analiz edebilme imkânı sağlayan ROBO-QUAKE ile tamamlanmaktadır.

Zirvedeki öncelikli hedefimiz, sektör profesyonelleri, müteahhitler ve mühendislerle iletişime geçerek, sismik koruma sistemlerimizin ve izleme teknolojilerimizin, yapıların depreme hazırlık ve dayanıklılığını nasıl iyileştireceğini göstermektir. Ayrıca, ROBO-QUAKE sisteminin anlık alarm sinyalleri, sesli uyarılar ve SMS ile e-posta yoluyla anında olay bildirimleri gibi, etkili afet müdahalesi için hayati öneme sahip özelliklerini vurgulamayı amaçlıyoruz.

Riskli yapıların dönüştürülmesi, uygun olanların güçlendirilmesi ve yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi sürecini hızlandırarak olası büyük bir depreme hazırlıklı olunması için sizce hangi hususlara öncelik verilmeli?

 ROBO-QUAKE gibi gerçek zamanlı izleme sistemleri, depremzedeleri hızlıca tahliye etmek ve deprem sonrasında gerçekleştirilecek analizler için kritik öneme sahiptir. Sismik izolatörler ve enerji sönümleyici cihazlarla birleştirildiğinde, bu teknolojiler yapısal stresi azaltırken ve uzun vadeli dayanıklılığı artırır.

Özellikle hastane ve okul gibi yüksek öneme sahip olan kritik tesislerin güçlendirme çalışmaları finansal teşvik ve teknik destek sağlanarak hızlandırılmalıdır. Yönetmeliklere sıkı sıkıya bağlı kalınması, gün geçtikçe gelişen sismik izolasyon ve yapı sağlığı izleme teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte yapı stokumuz gelecekteki depremlere karşı daha hazırlıklı hale gelecektir.

Yıl sonu hedefleriniz ve 2025 yılı için büyüme stratejileriniz nelerdir?

Pazar varlığımızı genişletmek için sismik koruma ve IoT/Yapısal Sağlık İzleme çözümlerimizi geliştirerek, yapay zeka ve uç bilişim entegrasyonu ile gerçek zamanlı veri analizini daha ileri bir seviyeye taşımayı hedefliyoruz. Ayrıca, dijital ikiz platformu geliştirmeyi planlıyoruz; bu platform, yapısal performansın kapsamlı şekilde izlenmesi ve optimize edilmesine olanak tanıyacak.

“Yapısal Tasarım En Önemli Aşamalardan Bir Tanesi” “Yapısal Tasarım En Önemli Aşamalardan Bir Tanesi”

Büyüme stratejilerimiz arasında stratejik ortaklıklar kurmak ve yenilikçi yapısal izleme ile sismik koruma sistemlerine olan artan talebi karşılamak için yeni pazarlara açılmak yer alıyor.

Editör: Merve Kaya