23 NİSAN’DA TRAFO DUVARINDAN TUVALE 23 NİSAN’DA TRAFO DUVARINDAN TUVALE

MÜSİAD’dan Altuğ Karataş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Ak Gıda adına konuşan Erdal Yılmaz buhar sistemlerindeki verimlilik uygulamalarını paylaştı. Karbonsuzlaştırmanın neden önemli olduğunu açıklayan Yılmaz, Türkiye olarak Paris İklim Anlaşması kapsamında emisyon artışını 2030’da yüzde 21 azaltmayı taahhüt ettiğimizi, bunun yanısıra enerji ithal eden bir ülke olarak cari açığa etki eden bu yüklerden ve büyük maliyetlerden kurtulmak için de enerji verimliliğine ekstra önem vermemiz gerektiğini söyledi. Kojenerasyon tesisi ile hem maliyetleri düşürdüklerini hem de karbon emisyonlarını azalttıklarını açıkladı.

“Buharı verimli kullanarak maliyetleri düşürebiliyoruz” diyen Yılmaz, kazanlarda ısı kaybını azaltma odaklı yatırım yaptıklarını ayrıca kondenstop arızalarını tespit adına gerçekleştirdikleri çalışmaları paylaştı. 

Devamında söz alan Asaş Alüminyum Enerji Direktörü Hasan Basri Taşkıran, dinleyicileri enerji ve karbon verimliliği konusunda bilgilendirdi. 

“DOĞRU PROJE İÇİN DOĞRU FİRMALAR İLE ÇALIŞMAK GEREK”
Sınırda karbon düzenlemesinden en çok etkilenen sektörleri de sıralayan Taşkıran, neden enerji verimliliği yapmamız gerektiğine dair tespitlerini, doğal kaynaklar, çevre, yüksek maliyetler olarak sıraladı. Sanayide yüzde 30 diğer alanlarda yüzde 25 enerji tasarrufu potansiyelinin olduğunu aktaran Taşkıran, doğru proje ve doğru firmalar ile çalışmak gerektiğinin de altını çizdi. 
Ergitme fırınlarında karıştırıcı sistem ile enerji verimliliği elde ettiklerini, daha az doğalgaz, daha az ergitme süresi ile aynı kapasitede üretim yapabildiklerini paylaştı. Hasan Basri Taşkıran, son olarak AB destekli örnek projelerini anlattı. 
Panelin ilerleyen bölümünde söz alan Henkel Enerji Yöneticisi Emre Önen 2030 yılında yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi planladıklarını, ayrıca 2040 yılında karbon emisyonunu sıfırlamayı taahhüt ettiklerini söyledi. Önen, Basınçlı Hava Sistemlerinde enerji verimliliği projesinin ayrıntılarını paylaştı. VAT Enerji ile birlikte gerçekleştirdikleri atık ısı geri kazanım projelerinde sağlanan verimleri dinleyicilerle paylaştı. 

TURBO KOMPRESÖR PROJESİ İLE YILLIK 1600 MWH ENERJİ TASARRUFU
Huhtamaki Flexibles adına konuşan Ayhan Yüksel, enerji üretimi ve atık ısı kullanımı çalışmalarını anlattı. VAP projeleri ve enerji yönetimi başlığında turbo kompresör projesi ile yıllık 1600 Mwh enerij tasarrufu sağladıklarını, yine LED Aydınlatma projesi ile yüzde 40 enerji tasarrufu sağladıklarını sözlerine ekledi. Turbo kompresörlerden atık ısı ile soğutma projesinde yılda 1020 MWh enerji 20850 m3 su tasarrufunun sağlanacağını, yine atık su arıtma projesi ile tesis için gereken suyun yüzde 8’inin atıksudan elde edildiğini söyledi.
Son olarak Polisan adına söz alan Kurtuluş Karadağ, öne enerji verimliliği için yapılması gerekenleri paylaştı ardından enerji yönetimi adına yaptıkları çalışmaları aktardı. VAP projelerinde 2 adet kompresör değişimi yaparak ve ayrıca aydınlatma dönüşümü de gerçekleştirerek önemli tasarruflar sağladıklarını, her iki proje için de VAP kapsamında devlet teşviği aldıklarını sözlerine ekledi.