Cengiz Holding grup şirketlerinden olan Eti Alüminyum, yeni tesis yatırımlarının yanı sıra teknoloji yatırımları ve Ar-Ge çalışmalarıyla da sektörde ilklere imza atmaya devam ediyor. Konya Seydişehir'de kısa bir süre önce yeni bir haddehane yatırımına başlayan şirketin sıcak ve soğuk hadde üreteceği yeni tesisi, 3 milyar liralık yatırımla hayata geçiriliyor.

100 BİN TON İLE HADDE ÜRETİME BAŞLANACAK

Hammadde ithalatında dışa bağımlılığı azaltacak ürünler üretmeye odaklandıklarını belirten Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, 82 bin tona ulaşan alüminyum üretimiyle iç pazar ihtiyacının yüzde 10’unu karşılarken katma değeri yüksek, yerli üretimle de her yıl 250 milyon dolarlık ithalatın önüne geçtiklerini söylerken, yeni haddehane yatırımıyla bu rakamı 600 milyon dolara çıkartacaklarını ve 285 kişiye de ek istihdam sağlayacakları bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin alüminyum hadde ürünleri ithalatının son yıllarda 170 bin tona ulaştığını kaydeden Arkan, bunun için yurt dışına ödenen döviz miktarının 600 milyon doları geçtiğini ve bunun önüne geçmek için savunma sanayi gibi stratejik sektörlerde arz güvenliğini sağlarken; uçak gövdelerinde, zırh malzemelerinin hammaddesi olarak ve gemi endüstrisinde kullanılan alüminyum ürünleri üretebilmek maksadıyla Seydişehir’de yeni bir haddehane yatırımına başladıklarını vurguladı. Bu haddehanede, özellikle savunma sanayinin çok ihtiyaç duyduğu 2,5 metrelik genişliğe sahip sıcak ve soğuk hadde ürünleri üretmeyi planladıklarını söyleyen Arkan, 100 bin ton ile üretime başlayacaklarını; ancak üretim kapasitesinin 200-250 bin tona çıkabilecek nitelikte olacağını söyledi. Ayrıca Seydişehir tesisinde bulunan alüminyum üretim tesisine eklenen ‘Öğütülmüş Alümina Ünitesi’yle, Türkiye'nin tamamı ithal edilen özel alüminayı ilk kez üreteceklerinin müjdesini veren Arkan, bu yılın üçüncü çeyreğinde üretime başlayacakları özel alüminada yıllık 40 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

HER YIL 250 TON LİTYUMU GERİ KAZANACAK

Ar-Ge çalışmalarında önemli yollar kat ettiklerini aktaran Arkan, boksitin artık ürününden lityumu geri kazanmak için çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek, boksitten lityumu geri kazanma girişimini dünyada ilk kez kendilerinin yaptığını; önümüzdeki yıl tam kapasite çalışmaya başlayacaklarını ve her yıl 250 tonluk lityumu artık üründen geri kazanacaklarını söyledi. Lityum dışında nadir toprak elementlerini kazanmak için de çalışmalarına devam ettikleri bilgisini paylaştı.

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

Eti Alüminyum'un tüm çalışmalarının sonucu olarak ‘yeşil alüminyum’ üretimi hedefine doğru hızla ilerlediklerini kaydeden Arkan, “Oymapınar Hidroelektrik Santralimizin yanı sıra tesis arazisine 163 MW kurulu gücü olan dört güneş enerji santrali inşa ettik. Böylece geçen yıldan beri üretimde kullandığımız elektriğin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlıyoruz” diye konuştu.

(AA)