Eti Alüminyum, yerli üretimi artırmak amacıyla önemli bir yatırımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Başta savunma sanayii olmak üzere stratejik sektörlerde kullanılan özel alümina üretimi için Eti Alüminyum düğmeye batı. Kuracağı yeni tesis sayesinde bu yılın üçüncü çeyreğinde faaliyete geçirecek. Yatırım kapsamında Konya Seydişehir’de bulunan alüminyum üretim tesisine eklenecek ‘Öğütülmüş Alümina Ünitesi’yle, ülkemizde tamamı ithal edilen özel alümina ilk kez Türkiye’de üretilmeye başlayacak. Yeni yatırımla birlikte yıllık 40 bin tonluk özel alümina üretim kapasitesine ulaşılması planlanıyor. 

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM

“275 MİLYON DOLARLIK İTHALATIN ÖNÜNE GEÇİYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, “Cengiz Holding tarafından 2005 yılında Özelleştirme İdaresi’nden aldığı Eti Alüminyum’da bugüne kadar 700 milyon doları aşan yatırım gerçekleştirildi. Eti Alüminyum’un yarım asırlık tecrübesine eklediğimiz teknoloji yatırımları ve Ar-Ge çalışmalarıyla üretimimizi sürdürüyoruz. 82 bin tonluk alüminyum üretimiyle iç pazarın yüzde 10’unu karşılarken katma değeri yüksek yerli üretimle de her yıl 275 milyon dolarlık ithalatın önüne geçiyoruz” dedi. 

TÜRK MÜHENDİSLER GELİŞTİRDİ 

Arkan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Özel alüminanın üretimi tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Türkiye pazarında 25 bin tonluk hacmi bulunuyor. Bu pazarın her yıl yüzde 5 oranında büyüme potansiyeli bulunuyor. Alümina üretimi Türk savunma sanayii için bir devrim niteliğinde oldu. Yaptığımız yatırımlarda öncelikli hedefimiz, ülkemizin ihtiyacı olan nitelikli ürünlerin üretimini Türkiye’de yapabilir hale gelmek. Bu üretim kararı da bu vizyon sonucunda doğdu. Bu yatırım sayesinde ürün Türkiye’de ilk kez üretilecek. Özel alümina, çok yüksek sıcaklıklara dayanıyor ve 2 bin derecelerde bile erimeme özelliği bulunuyor. Ayrıca hafif ve esnek oluşuyla da sektör sayısını artırıyor. Bu yatırımla hem Türkiye’nin özel alümina ihtiyacını karşılayacağız hem dışa bağımlılığını azaltacağız hem de rekabetçi gücümüzü artırarak Türkiye’nin ihracat gücünü yukarı seviyelere getireceğiz.”