Entegre Harç 1978 yılında 18 müteşebbis tarafından İstanbul'da kireç üretimi için kurulmuş ve 1989’da Ata İnşaat Grubu tarafından devralınmış. 1995 yılında ise Lafarge Grup – Ata Holding ortaklığına dönüşmüş. 2006 yılında Ata Holding’in Lafarge hisselerini almasıyla yüzde 100 Ata Holding iştiraki olarak yatırımlarına devam eden markanın Entegre Harç Satış Müdürü Fatih Koca, Kireç kapak konusu özelinde sorularımızı yanıtladı.

Sektöre sunduğunuz geniş ürün yelpazenizi paylaşır mısınız? 

Entegre Harç’ın geniş ürün yelpazesi; alçı esaslı sıvalar, çimento esaslı sıvalar, teknik harçlar, zemin çözümleri, su yalıtım çözümleri, ısı yalıtım çözümleri, seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları, kireç ve agrega ürün gruplarından oluşmaktadır. Hizmet anlayışımızda kaliteden ödün vermeden çalışan ve müşteri memnuniyetini, çevreye olan sorumluluğumuzu firmamız için öncelik olarak belirleyerek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Entegre Harç Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek vizyoner bir hareketle 1990 yılında Çimento Esaslı Makina Sıvası "Sıvamatik" ile 1992 yılında da ilk Alçı Esaslı Makina Sıvası "Alçımatik" ile ürün grubuna girdi. 1996 yılında ilk Çimento Esaslı Renkli Makina Sıvası "Colormatik"i piyasaya sürdü. 

Sıfır duruş ile kaliteli üretim yapmak adına tesisinizde sistemler kullanılıyor? Süreci otomatikleştirecek hangi donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? 
Üretim noktasında bilinen en iyi teknolojilerden birine, Maerz Fırın Teknolojisi ’ne sahibiz. Maerz fırınlar ısı ve yakıt konusunda yüksek verim sağlamaktadır. Entegre Harç’ ın anlayışına göre performans demek sürekli iyileştirmek geliştirmek demek. Bu açıdan iyi bir teknolojiye sahip olmamızın yanında, enerji verimliliği konusunda da kendimizi değerlendiriyoruz.
Dünyadaki teknoloji alandaki gelişmeleri ve yenilikleri takip ediyoruz. İlerleyen dönemlerde şu an kullandığımız teknolojiden daha ileri bir teknolojinin gelişmesi durumunda o yeniliği de mutlaka değerlendireceğiz.

Kireç üretiminde sizi farklı ve tercih edilir kılan özellikleriniz nelerdir? 

Entegre olarak bizler kireç üretiminde çok eski ve köklü bir firmayız.  İstanbul’da kireç üretimi yapan tek markayız. Bölgemizde kireç “Entegre Kireç” ismiyle istenir. Bundan sonraki yıllarda da kireç sektöründe olmaya devam edeceğiz. Hem alçı esaslı sıva hem de çimento esaslı sıvalarda endüstriyel sıva üretiminde hep ilklere imza attık, yüksek kaliteli kireçlerle sektörün liderliğini sürdürmeye devam edeceğiz. Sönmüş ve sönmemiş olmak üzere iki tip kireç üretimimiz mevcut. Sönmüş Kireç sanayi ve inşaat kireci olarak iki farklı ürünle piyasaya sunuluyor. Açık kasa araçlar ya da silobas ile sevkiyatı yapılıyor.  Sönmemiş Kirecin ise topak kireç, granül kireç ve tarım kireci olarak satışı yapılıyor. Torbalı, bigbagli ya da dökme olarak sevkiyatı sağlanmaktadır. 

Sönmüş inşaat ve sanayi kireci; hangi sektör ve uygulamalarda kullanılıyor?
  • Çevre Korumada: içme ve kullanım suları arıtımında, atık suların arıtılmasında, asit nötralizasyonunda
  • Kimya ve İlaç Sanayiinde: Yağ ve petrol katkılarında, kalsiyum karpit üretiminde, reçine üretiminde,
  • Plastik üretiminde; şeker rafinerisinde
  • İnşaat Malzemesi Üretiminde; İnşaat yapıştırıcılarında, yalıtım malzemelerinde, gaz betonda, alçı plakada, alüminat katkılı çimentoda, refrakter malzemelerde, harçlarda ve sıvalarda,  
  • Endüstriyel Proseslerde; boya sanayiinde, kauçuk sanayiinde kullanılıyor. 

Peki ya sönmemiş kireç?

  • Çevre Korumada; arıtma çamurları ıslahında, baca gazı desülfürizasyonu, asit nötralizasyonunda

  • Kimya Sanayiinde; plastik üretiminde, dolgu ve kaplama malzemesi üretiminde, çeşitli bileşiklerin elde edilmesinde

  • Endüstriyel Proseslerde; metalurjide, kağıt sanayiinde, yapı kimyasalları üretiminde, demir - çelik sanayiinde ve cam üretiminde

Tarım kireci ise yalnızca tarımda, toprak asitliğinin giderilmesi ve verim artışı için kullanılır. Bugün kireç kapasitemizin yaklaşık yüzde 70’ini demir-çelik sektörüne satıyoruz. Geriye kalan yüzde 30’luk payı, inşaat kireci olarak sektöre sunuyoruz.

Entegre Harç’ın gündeminde hangi çalışmalar var? Hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Saha ekibimiz pazardan aldıkları geribildirimleri Ar-Ge ekibimiz ile düzenli paylaşarak yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda hızla yol alıyorlar.  Çalışmalarını başlattığımız yeni Alçı Levha markamız Tamboard ile sektöre yenilikçi bir ürün sunmayı hedefliyoruz. Sektördeki gelişmeleri ve pazarın ihtiyaçlarını takip ederek, yüksek kaliteli ve yenilikçi ürünler üretmek aynı zamanda çevreye ve insana duyarlı bir işletme olmak her zaman önceliğimizdir.