Control Engineering Dergisi tarafından yayınlanan “Dünya’nın En Büyük Sistem Entegratörleri” listesinde geçen yıl 37. sırada olan yerini bu yıl 28.sıraya yükselten Kontrolmatik Teknoloji, enerji sektöründe yenilenebilir ve konvansiyonel enerji santralleri, gaz-izoleli (GIS) ve hava-izoleli (AIS) trafo merkezleri, enerji iletim ve dağıtım hatları, yeraltı güç kablosu projeleri enerjinin üretildiği yerden tüketildiği yere kadar uçtan uca çözüm sağlıyor. Kontrolmatik Teknoloji Genel Müdür Osman Şahin Köşker, firma faaliyetleri, yeni projeleri ve 2022 hedefleri ile ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:      

Firmanızın sektördeki geçmişi, ürün gamınız, çözümleriniz ve bugün sektörde geldiğiniz nokta hakkında bilgi verir misiniz?

Kontrolmatik Teknoloji olarak faaliyetlerimize 2008 yılında bir mühendislik firması olarak başladık. O günden bugüne kadar da 30 farklı ülkede 300’ün üzerinde projeye imza atarak çok yol kat ettik. Şirketimizin sağladığı çözümlere değinecek olursam, biz sanayiye ve enerji sektörüne yüksek oranda mühendislik çözümleri, uçtan uca operasyonel teknolojiler ve dijital altyapı projeleri gerçekleştiriyoruz. Ayrıca enerji üretim, iletim, dağıtım ve depolama tesisi projelerine mühendislik aşamasından başlayarak malzeme tedarik, kurulum, devreye alma, işletme ve bakım hizmetlerini de tek kontrat altında sunuyoruz. Ulaşım sektöründe raylı sistemlerin geniş alanda izlenmesi, metro ve limanların enerji altyapıları ve kontrol sistemleri projelerinde yer alıyoruz. Bunun yanı sıra madencilik, çimento, kağıt, demir-çelik, petrokimya, şeker, gübre gibi proses endüstrilerinde de dijital endüstriyel altyapı ve operasyonel teknoloji paketlerini de hayata geçirmekteyiz. 

İlk başta proses otomasyonu, endüstriyel tesisler, verifikasyon alanında çeşitli yazılımlar, kontrol sistemleri ve optimizasyonlar yapmak üzerine ticari faaliyetlere başladık. Ardından ekibi büyüttük ve mühendislik kabiliyetlerimizi geliştirdik. Bunun üzerine yüksek gerilim-orta gerilim kabiliyetlerini, koruma kontrol sistemlerini ekledik. Kapsama alanlarımızı geliştirerek, daha fazla coğrafyada, daha fazla müşteriye hitap etmeye başladık. Bugün geldiğimiz noktada 300’ü aşkın çalışan ile 30 ülkede müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Şirket olarak hedeflerimizi hep yüksek tutuyor ve sektördeki gücümüzü her geçen gün artırmaya devam ediyoruz. Bunun en güzel ve yakın örneği de Control Engineering Dergisi tarafından yayınlanan “Dünya’nın En Büyük Sistem Entegratörleri” listesinde geçen yıl 37. sırada olan yerimizi bu yıl 28.sıraya yükseltmemiz oldu. Aynı zamanda bu listenin en gençlerinden biri olarak yer almaktan Kontrolmatik Teknoloji olarak gurur duyuyoruz. Bu sonuç bizim küresel bazda sektördeki yerimizi göstermekle birlikte, gelecek senaryolarında yer alabilmek adına daha çok çalışmamız gerektiğine de işaret ediyor.

Enerji alanında sunduğunuz çözümler nelerdir?

ENERJİ YATIRIMLARI RÜZGÂRA YÖNELDİ ENERJİ YATIRIMLARI RÜZGÂRA YÖNELDİ

Kontrolmatik Teknoloji olarak özellikle enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve depolanması üzerinde çalışıyoruz. Yenilenebilir ve konvansiyonel enerji santralleri, gaz-izoleli (GIS) ve hava-izoleli (AIS) trafo merkezleri, enerji iletim ve dağıtım hatları, yeraltı güç kablosu projeleri enerjinin üretildiği yerden tüketildiği yere kadar uçtan uca sağlıyoruz. 

Bunların yanı sıra üretim tesislerini daha verimli hale getirebilmek ve giderlerini azaltabilmek için hem proses tarafında ileri kontrol sistemleri hem de enerji üretim ve tüketim noktalarında sürdürülebilir çözümler sunuyoruz. Özellikle son zamanlarda önemi daha da artan çatı tipi güneş enerji santrali projelerini enerji depolama sistemlerimizle birleştiriyor, tek kontrat ile katma değer yaratıyoruz. Bu sayede üretim tesislerinin enerji maliyetlerini düşürürken, küresel piyasalarda daha rekabetçi olmalarına katkı sağlıyoruz. 
Ankara Polatlı’da Türkiye’nin İlk özel sektör girişimi olan lityum demir fosfat batarya hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikamızın kurulum çalışmalarına devam ediyoruz. Yüzde 100 iştirakimiz Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. olarak hayata geçirilecek akıllı üretim tesisimiz ile enerji santrallerinden, fabrika ve ev tipi uygulamalara, şehir şebeke uygulamalarından iş makinası, otobüs gibi ticari araçlara yüzde 100 yerli üretim enerji depolama ürünleri sunacağız. Bu sayede yenilenebilir enerji kaynaklarından on-grid ve off-grid olarak daha fazla faydalanmamızı sağlayacak enerji depolama sistemleri ile kesintisiz yeşil enerji altyapısına sahip olunmasının önünü açacağız. Örnek vermek gerekirse, fabrikalarda kurulan çatı tipi güneş enerji santralleri ile birlikte entegre çalışabilecek enerji depolama sistemlerimiz, gündüz üretilen fazla enerjinin gece saatlerinde de tesislerden kullanılmasını sağlayacak. Karbon ayak izini azaltacak entegre sistemlerimiz ile güneş santralinin kurulmasından, depolama sistemlerinin tedarikine kadar üretim tesislerine uçtan uca stratejik çözümler sunmaktayız.

Kontrolmatik Teknoloji olarak, uzun yıllardır geliştirdiğimiz ve son yıllarda uygulama alanlarının arttığı nesnelerin interneti (IoT) çözümlerimiz ile de fabrikalarda akıllı ve verimli dijital altyapı sağlanması için çözümler üretmekteyiz. IoT segmentindeki yüzde 100 kendi markamız Controlix tarafından geliştirilen 25’ten fazla sensör ve bulut yazılımlarımız ile makinelerin kendi aralarında konuşmalarını ve tek bir kontrol sistemi altında yönetilmesini sağlıyoruz. Ayrıca bu sensörlerimiz ile fabrikanın her bir köşesindeki istenilen bir datayı kablosuz ve gsm hattı ihtiyacı olmadan kendi sensör ve anten altyapımızla merkezde toplayıp, işlenmesini sağlayabiliyoruz. Bu sayede hem üretim hem de tüketim noktalarını yöneten akıllı fabrikalara sahip oluyoruz.

Özetlemek gerekirse, enerji üretim santralleri, trafo merkezleri, enerji iletim hattı ve yeraltı güç kablosu projelerini hayata geçirirken, üretim tesislerindeki kontrol ve koruma sistemleri, nesnelerin interneti uygulamaları (IoT), haberleşme, siber güvenlik, bilgi işleme ve yönetme gibi birçok alt segmentte uçtan uca çözümler sunmaktayız. 

Sürdürülebilirlik, enerji verimliği, enerji tasarrufu ve temiz enerji konularındaki faaliyetleriniz nelerdir?

İştiraklerimiz ile birlikte sürdürülebilir, karbon-nötr ve yeşil bir gelecek için yenilikçi teknolojiler geliştiriyor, yarının dünyasını bugünden korumaya çalışıyoruz. İştiraklerimizden Pomega Enerji Depolama Teknolojilerinin üreteceği Lityum Demir Fosfat (LiFePO4) batarya hücreleri; kobalt, kadmiyum, kurşun ve cıva gibi ağır metalleri içermeyen normal enerji depolama hücreleri ve teknolojileriyle karşılaştırıldığında oldukça güvenli ve çevre dostudur. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya geçiş için yeni tesisler kurmaya ve öngörülebilir bir gelecek oluşturmaya kendimizi adamış bulunmaktayız. Ülkemizin 2053 yılı net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefi doğrultusunda inşa ettiğimiz Pomega tesisimiz, proses ısısını geri dönüştürme ve döngüsel bir atık yönetim sistemi uygulayacak. Mevcut atıklarımızı mümkün olduğunca geri kazanmaya yönelik oluşturulan tesisimiz elektrik ihtiyacının yüzde 40’ı da çatıya kurulu güneş panellerinden sağlarken aynı zamanda tesis ihtiyaçları için çatı yağmur suyunu depolayacak. Uygun maliyetli ve sürdürülebilir Enerji Depolama Sistemlerimizin, yatırımcıların yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla odaklanması için bir domino etkisi yaratacağı inancındayız. Kuracağımız enerji depolama sistemleri ile yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjinin gece-gündüz ihtiyaç duyulan her anda kullanılmasını sağlayarak, karbon ayak izimizi düşürebileceğimize inanıyoruz.

Enerji verimliliği ve sürdürülebilirliğe pozitif etki sağlayan bir diğer markamız da Controlix. Controlix gelişmiş ve yenilikçi sensörleri, hava kalitesi, su ve enerji verimliliğini takip etme, gaz algılama gibi özelliklere sahip. Böylece çevresel etkileri azaltma,  kontrol altına alma ve hatta tehlike altındaki türlerin neslinin tükenmesinde bile rol oynayan güvenilir ve sürdürülebilir bir araç görevi üstleniyor. Controlix markamızın, atık toplama kutularındaki sıcaklık, nem ve alevi ölçerek kontrol merkezine uyarı gönderen bir ürünü bulunmakla birlikte ortam havasındaki enerji verimliliği, hava kalitesi ve partikül maddelerin kontrol edilmesini sağlayan sıcaklık, nem ve tozu denetleyen veya sistemdeki su kullanımını ve sızıntılarını kontrol eden sensörleri de bulunuyor. Controlix ürün portföyü içerisinde tesislerde yer alan tuvaletlerin sabun ve su miktarını ölçen, koku dedektör özelliği de bulunuyor. Tuvaletin ne zaman temizlenmesi gerektiğini gösteren bu dedektör sayesinde doğal kaynakların kontrolsüz kullanımının önüne geçiyoruz. Üretim parkurundaki makineleri uzaktan çevrim içi bir şekilde yönetilmesini sağlayarak en yüksek verimde en uygun kaynak tüketimiyle üretim yapmasını sağlayan kontrol sistemlerini de kuruyoruz. Tüm bu IoT çözümlerimizle kaynaklarımızın daha verimli kullanılmasına katkı sağlıyoruz.

Enerji depolama alanındaki çözümleriniz hakkında detay verebilir misiniz?

Ankara’daki Mobil Çözümler Fabrikamızda E-House, Mobil Hibrit Enerji Üretim Üniteleri, Mobil Trafo Merkezleri, Enerji Depolama Sistemleri gibi taşınabilir enerji üretim, iletim, dağıtım ve depolama çözümleri üretiyoruz. Ürünlerimiz ile maksimum fayda sunmayı ve anlık enerji ihtiyaçlarını mekân fark etmeksizin sorunsuz şekilde sağlamayı kendimize hedef olarak koyuyoruz. Ürettiğimiz bu ürünler kısıtlı alanlarda ve her türlü ortamda maksimum hizmeti verebilecek şekilde tasarlanıyor.

Enerji depolama alanında en önemli yatırımımız ise Ocak 2022 sonunda temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz, Kontrolmatik Teknoloji’nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Pomega Enerji Depolama şirketi oldu.  Bu şirket ile Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımı olacak lityum demir fosfat (LiFePO4) batarya hücresi fabrikası ile batarya hücresi, modülü ve enerji depolama sistemlerini üreteceğiz. Tüm fazları tamamlandığında 1 GWh kapasiteyi aşacak fabrikamızın ilk fazını bu yılın sonunda tamamlamayı hedefliyoruz.

Ürünümüzle yüksek güçte enerji depolama ihtiyacı olan; enerji santralleri, şehir şebekeleri, fabrikalar, ev uygulamaları ve otomotiv alanlarına hitap etmeyi planlıyoruz. Fabrikamızda lityum demir fosfat ve diğer ileri teknolojileri kullanan elektrokimyasal enerji depolama hücre, modül ve üniteleri ile birlikte anahtar teslim enerji depolama sistemleri de üretilecek. Şebeke düzeyinde enerji depolama tesisleri, elektrikli araç şarj destek sistemleri, elektrikli araçlar başta olmak üzere yeni teknolojik uygulamalar, endüstriyel tesislere yönelik enerji depolama çözümleri, yenilenebilir enerji uygulamaları, mesken uygulamaları ve ada kurulumları da yapılacak.

 

Ar-Ge, inovasyon ve bu çerçevede yeni projelerinizden bahseder misiniz?

Enerji alanında geliştirdiğimiz çözümler arasında bir de Yüzer Güneş Enerji Santrali Yüzdürücü Platformu projemiz yer alıyor.  Ar-Ge departmanımızın yaptığı çalışmalar neticesinde projemiz için patent başvurusunda bulunarak, kendi tasarımlarımızla platformların seri imalatı için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu platformlar ile güneş enerji santrallerini, baraj, göl, nehir, su kanalı gibi alanların üzerine kurulmasını sağlayarak yenilenebilir enerjiden daha fazla faydalanılmasını hedefliyoruz.

Ar-Ge ekibimiz yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında bir elektrikli araç paylaşım platformu oluşturacağız. Oluşturduğumuz bu platform ile cep telefonu üzerinden size en yakın ve uygun olan elektrikli aracı görebileceksiniz. Aracı cep telefonu üzerinden rezerve edip, aracın yanına gittiğinizde telefon üzerindeki karekod ile kapıları açıp, direkt olarak sürüşe başlayabileceksiniz. Gittiğiniz yerde uygun bir yere aracı park edeceksiniz. Bunun karşılığında da kullandığınız kadar bir ücret tahsil edilecek. Tabii bu kullanımın ehliyetiniz olması ve belli bir süre araba kullanıyor olmanız gibi belli bir takım şartları olacak. Çalışmalarımız tamamlandıktan sonra elektrikli araçlarımızı sokaklarda görüyor olacağız.

Robotik tarafında ise ürün geliştirmeye yönelik çalışmalarımız var. Kendi işbirlikçi robotumuzu geliştiriyoruz. Robotumuz insan kolunu taklit edecek fakat projemizde henüz Ar-Ge aşamasındayız. 

 

2022 yılı hedefleriniz ve çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

2022 yılı için hedeflerimiz doğrultusunda sürdürülebilir bir şekilde büyümeye devam edeceğiz. Örneğin, uzun yıllardır çözüm ürettiğimiz enerji depolama sistemlerini, yüzde 100 Kontrolmatik Teknoloji’nin iştiraki POMEGA Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. olarak Ankara’daki fabrikamızda kendimiz üretmeye başlayacağız. Lityum İyon batarya hücresinden, modül ve konteyner çözümlerine kadar tamamını kendimizin üreteceği sistemleri sunacak olmak bizleri çok heyecanlandırıyor. Kontrolmatik Teknoloji olarak geliştirdiğimiz Controlix markamız ile de IoT konusunda dünyanın farklı noktalarında kendi ürün ve çözümlerimizi daha fazla göreceğiz. Kontrolmatik Teknoloji’nin yüzde 25 iştiraki olan Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş’nin tasarlamış olduğu test uydularını bu yıl fırlatmayı hedefliyoruz.