Hibrit santral yani başka değişle birleşik elektrik üretim santralleriyle ilgili gerçekleştirilen düzenlemeyle ilgili bilgi veren Asunim iş Geliştirme Müdürü Gökhan Erarslan ile konuştuk.  Bu düzenlemeyle birlikte yatırımcıların üretim gelirlerinin maksimuma çıkabileceğini belirten Eraslan, yüzer GES projelerinde öne çıkan detaylar hakkında da bilgi verdi. 

YÜZER GES PROJELERİ NASIL AVANTAJ SAĞLAYACAK

Eraslan, “Asunim olarak yönetmelikten önce de yüzer GES ile ilgili çalışmalar yürütüyorduk. Bu yönetmelik ile birlikte teklif çalışmalarımıza başladık. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalara göre yüzer GES projelerinin önemli avantajları bulunuyor.” dedi.  

Daha yüksek verim sağlıyor: Öncelikle güneş panelleri 25 derece sıcaklığın üzerinde her 1 derecelik sıcaklık artışında yüzde 0,30 – 40 arasında verim kaybına uğruyor. Su üzerinde kurulan paneller doğal bir soğutma sayesinde daha verimli çalışıyor. Bu sayede de standart bir güneş projesine göre yılda yüzde 15 oranında artış gösteriyor. 

Araziye ihtiyaç duymuyor: Yüzer güneş enerji santralleri göl alanlarında, arıtma tesislerinde, sulama havuzlarında kurulabildiği için araziye ihtiyaç duymuyor. Bu da arazi tesviyesi ve konstrüksiyon kurum maliyetleri gibi giderleri ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda çevreci bir yaklaşım ile kurulduğundan dolayı tarım için kullanılabilecek arazileri de tarımsal üretim yapılmasına olanak sağlayacaktır.

Buharlaşmayı azaltıyor: Kurulan Yüzer GES sistemi havzada biriktirilen su yüzeyinin güneş ile direkt teması kestiği için, kurulu olduğu alanda buharlaşmayı yaklaşık %70 civarında azaltmakta, su kıtlığını azaltma yönünde pozitif etki etmektedir.

Daha hızlı kuruluyor: Sistemin en önemli katkılarından biri de kurulum sürelerinin, karada kurulan sabit GES’lere göre daha kısa sürmesinden dolayı, kısa sürede yatırım tamamlanıp üretim çıkışı sağlanacaktır.