Kablo seçimi yapılırken elektrik bağlantılarının yapılmasında sistemin çekeceği akım değerinin göz önünde bulundurulması gerekiyor. İlaveten bağlantının doğru bir şekilde yapılabilmesi için de kablo pabucu seçimi büyük önem taşıyor.  Başka bir deyişle konektör ya da çapa olarak da bilinen kablo pabucu, elektrik sistemlerinde bağlantı sağlıyor. Montaj ve demontaj gibi süreçleri daha kolay hale getiriyor. Kardeş Elektrik, “Doğru pabuç-doğru çene” anlayışı ile geniş bir ürün portföyü bulunuyor. Bu sayede uygulama yöntemlerinize en uygun şekilde kablo pabucu sunuyor. 

SIKMALI KABLO PABUCU ÖZELLİKLERİ 

Kardeş Elektrik Sıkmalı Kablo Pabuçları, EN 13600 şartlarına uygun şekilde yüzde 99,95 Cu-ETP elektrolitik bakır borulardan üretiliyor. Standart seri kablo pabuçları (KP), 10 mm2'den 400 mm2’ye kadar standart olarak üretiliyor. Ayrıca farklı kesit ve metrik ölçülere göre üretimi yapılabiliyor. Optimum elektriksel iletkenlik değerleri için Kardeş Elektrik sıkmalı kablo pabuçları özel olarak tasarlanmıştır. Kardeş Elektrik kablo pabuçları ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Standartına, RoHS Standartına uygun olarak üretilirken aynı zaman TSE ve CE belgelerine sahiptir. Kardeş Elektrik sıkmalı kablo pabuçları yüzde 100 yerli olarak üretiliyor. Kullanıcılar için en uygun maliyetle en iyi çözümü sunuyor. 

SIKMALI KABLO PABUCU NASIL SEÇİLİR? 

Kablo pabuçları kendi içlerinde bağlantı uçlarına, çap ve kesintilerine, izolasyon durumlarına göre sınıflandırılıyor. Bağlantı uçlarına kablo pabuçlar üç sınıfa ayrılıyor. Bu sınıflar, yuvarlak, çatal ve iğne uçlu olarak adlandırılıyor. Kablo pabucu, elektrik sistemlerinde, endüstride ve dağıtımda en yaygın olarak kullanılıyor. Tipi ise yuvarlak uçludur. Doğru uygulama için doğru eşleşme yapılması gerekiyor. Doğru seçim yapılarak güvenli ve uzun ömürlü bir bağlantı yapılabiliyor. Öncelikle kablo pabucu seçiminde iletken sınıfına dikkat edilmesi gerekiyor. DIN normlu EN60228 kablolar için seçilebilecek kablo pabucu tipleri şu şekilde olabilir:

► Sınıf 1, 2, 5 ve 6 iletkenler: DIN 46235'e göre sıkıştırma kablo pabuçları
► Sınıf 2 iletkenler: Standart tip kablo pabuçları (boru biçiminde)
► Sınıf 2, 5 ve 6 iletkenler: DIN 46234'e göre lehimsiz terminaller

Kablo pabucu seçerken "kablo kesiti" ile "kablo pabucu" kesitinin aynı olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bu kablo pabucu seçiminde en önemli olarak dikkat çekiyor. Kablo pabucu kesiti şayet kablo kesitinden büyük olursa doğru bir eşleşme olmayacaktır. Bu aradaki mesafe ise iletkenlik konusunda problemler oluşmasına neden olacaktır. 

SIKMALI KABLO PABUCU NASIL KULLANILIR? 

Sıkmalı kablo pabucu, kalıcı bağlantının yapılacağı durumlarda kullanılmalıdır. Farklı pabuç tiplerine göre lehim veya kaynakla pabuç bağlantısı yapılabilmektedir. Bağlantının yapılmasından sonra bağlantı ucu, vida ve klips yardımıyla bağlantı noktasına takılabiliyor. Bu işlem sırasında iletkenin zarar görmemesi için aşırı sıkma işleminden kaçınılmalıdır. Sıkmalı kablo pabuçları, elektrik bağlantısına ihtiyaç duyulan her alanda kullanılıyor. Örneğin bir enerji dağıtım sistemindeki bara bağlantısında kullanıldığı gibi endüstriyel tesisteki elektrik motoru gibi birçok alanda bağlantı kolaylığı sağlıyor. Kablo pabucunun yaygın bir şekilde tercih edildiği ekipmanlar arasında pano, panel, şalter, güneş enerji sistemleri ve makinalar yer alıyor.