Çerkezköy’de yaklaşık 200 bin metrekarelik alana kurulu entegre üretim tesisiyle Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük yünlü kumaş üreticisi konumunda bulunan Yünsa, makina altyapısının modernizasyonlarını ön planda tutarak, Endüstri 4.0 altyapısına uyum sağlayacak teknoloji yatırımlarına ağırlık veriyor. Yünsa Genel Müdürü Mustafa Sürmegöz ile yakın dönem teknoloji yatırımlarını ve sağladığı avantajları konuştuk. 

Mustafa Bey bize Yünsa’nın yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Dünyadaki beş büyük üst segment yünlü kumaş üreticisinden biri olan Yünsa 1973 yılında kuruldu. Üst kalite erkek giyim yünlü kumaş üretimiyle başlayan faaliyetlerimize, yıllar içinde kadın giyim kumaşları, üniformalık ve döşemelik kumaşlar da eklendi. 1990 yılında halka açıldığımız günden bu yana “değer yaratan sürdürülebilir kârlılık” hedefi ile pek çok başarıya imza atmaya devam ediyoruz. 

Tekirdağ, Çerkezköy’de yaklaşık 200.000 metrekarelik alana kurulu entegre üretim tesisimizle Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük yünlü kumaş üreticisi konumundayız. Fabrikamızda yıllık 4 bin 500 ton kamgarn iplik üretme ve 10 milyon metre kumaş dokuma kapasitesine sahibiz. İplik, çözgü ve dokuma, boyama ve apreleme süreçlerinin tamamını kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz.

Türkiye’de yünlü dokuma kumaş ihracatının lideriyiz. İngiltere, Almanya ve ABD’de satış ofislerimiz; 11 ülkede ise acentelerimiz bulunuyor. Bu geniş küresel ağımız sayesinde 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor ve ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz. Uluslararası büyük moda markalarının kumaş tedarikçisi olarak üst segment ve yenilikçi ürünlerimizle Türkiye’yi dünyada başarılarıyla temsil eden milli markaların başında geliyoruz. 

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?  

Enerji maliyetlerimizi düşürmek adına hem mevcut performansı iyileştirmeye hem de yeni projeleri hayata geçirmeye yönelik birçok çalışma yürütüyoruz. Elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin azaltılması, ilgili tüm bölümlerimizin en önemli KPI’ları arasında yer alıyor. Ürettiğimiz kumaşlar için metre başına düşen spesifik enerji tüketimlerini anlık ölçüyor, izliyor ve iyileştirme projeleri yaparak bunları azaltmak üzere çalışıyoruz. Eski ve verimliliği düşük makinalarımızın ya da motorlarımızın enerji sarflarını azaltmak adına enerji verimli ve sürücü kontrollü motor dönüşüm çalışmaları yürütüyoruz. Hava ve ısı kaçaklarının azaltılması için akıllı ultrasonik cihazlar ve termal kameralar ile kontrollerimizi yapıyoruz. 

Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak kendi enerjimizi üretmek üzere 2 adet fizibilite çalışması gündemimizde. Hem güneş hem de tesisimizin bulunduğu bölge açısından verimli olan rüzgar enerjisi ile üretim imkanlarının ön fizibilite çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. 5 yıl gibi bir sürede yatırım maliyetlerini geri ödeyebilecek bu projeleri öncelik planlarımıza dahil etmek üzere üretim ve finans ekiplerimiz sıkı bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. İlk aşamada, enerji ihtiyacımızın yüzde 15’lik bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan elde etme üzerine hesaplamalarımızı yapıyoruz.