Yılkomer Genel Müdürü Serdar Aksoy, Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde anlatacakları konu başlıklarına değindi ve yeni teknolojileri anlattı. Aksoy, “Yılkomer olarak zirvede Enerjisini üreten fabrikaların hem kendilerinin ve hem de bünyelerine kuracakları enerji santrallerinin yıldırımdan korunmasında kullandığımız dış yıldırımdan korunma, AG parafudr, topraklama ve eşpotansiyel sistem ekipmanlarını sergileyeceğiz. Ülkemizde artan yıldırım riski tesislerin yatırımları üzerine ciddi bir tehdit oluşturmakta bu nedenle bu yıl Enerjini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde doğru Yıldırımdan Korunma Tasarımı’nın önemini anlatacağız” dedi. 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgında kesintisiz enerjinin ve enerji verimliliğinin önemini bir kez daha gördük. Bu konunun öneminden ve yapılan çalışmalardan bahsedebilir misiniz? 

Enerjiyi doğru üretmek kadar doğru tüketmekte önemli. Üretilen enerji verimli bir şekilde kullanılmalıdır. Koronavirüs salgınında hayatın, doğanın ve Dünya dengesinin önemi herkes tarafından hatırlandı. Bu nedenle enerjiyi temiz enerji kaynaklarından elde etmeli ve tüketimini de en doğru kanallarla yapmaktayız. Bu konuda özellikle ülkemizde yenilebilir enerjinin önemi son 5 yılda ciddi anlamda anlaşıldı ve bu trend artarak devam etmekte, fabrikalar, endüstriyel tesisler verimlilik adı altında birçok çalışma gerçekleşmektedir. Bu pozitif ivmenin artarak devam etmesini diliyorum.

Dijitalleşmenin yoğun olarak konuşulduğu bir süreçti. Siz enerjinin dijitalleşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?   

Enerjide dijitalleşmenin en büyük artısı enerji kayıplarının azaltılmasıdır. Sürdürülebilir bir Dünya için enerji kaybına yer olmamalıdır. Enerjiyi kontrol altında tutmak devlet bütçeleri içinde büyük önem taşır. Bu dijitalleşme sürecinin hızla tamamlanması ve her alana yayılması temennimizdir.

Elektrik zamları son dönemde oldukça arttı. Siz fabrikaların kendi enerjisini üretmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Fabrikanın kendi enerjisini üretmesi her açıdan artısı olan bir durumdur. Ancak bunun yatırımcıya çok iyi anlatılması, tesis sahibinin konunun bilincine vardırılması gerekmektedir. Her fabrika kendi enerjisini üretebilir ve bence devlet tarafından bu yatırımlar zorunlu kılınmalı ve aynı zamanda teşvikler arttırılmalıdır.

2021 yılı ilk yarısını değerlendirerek 2. yarısı için gündeminizde neler var, anlatır mısınız? Yakın dönemde hayata geçirdiğiniz ve üzerinde çalıştığınız (varsa) proje/yatırımınızı ve çıktılarını paylaşır mısınız? 

Yılkomer olarak yılın 12 ayı çok yoğun bir tempo ile fabrikalardan güneş santrallerine,rüzgar santrallerinden askeri tesislere uzmanlık alanımız olan Yıldırımdan Korunma Sistemleri konusunda kurulumlar sağlıyoruz.Amacımız yıldırımın Yılkomer tarafından korunan bir tesiste etkisinin sıfır olmasıdır.Bu doğa ile savaştır,bilimi ve mühendisliği doğru kullanmaktır.2021 son çeyreğinde de amacımız maksimum sayıda tesisi Yıldırım riskinden kurtarmaktır.