Küresel danışmanlık şirketi SYSTEMIQ tarafından özel bir rapor hazırlandı. Hazırlanan rapor kapsamında 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması sonra yaşanan değişimler analiz edildi. "Paris Etkisi: İklim Anlaşması Küresel Ekonomiyi Nasıl Yeniden Şekillendiriyor" başlıklı rapor, 5 yıl içerisinde hem ekonomik hem politik hem de sosyal değişimlerinin hızını ortaya koydu. Rapora göre yeşil ekonomi 10 yıl içerisinde 35 milyon kişiye istihdam sağlayacak. 

DÜŞÜK KARBON YATIRIMLARI DAHA DA ARTACAK 

2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması'nın ardından artan düşük karbon yatırımlarının 2020'li yıllardan sonra hızlı artması bekleniyor. Bu yatırımların neticesinde ise 2030 yılına kadar net 35 milyon istihdam sağlanacağı ve küresel emisyonların yüzde 70'inden sorumlu sektörleri daha rekabetçi hale getirmesi öngörülüyor. Ayrıca değeri 12,5 trilyonu bulan 1500'den fazla şirket, net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı planlıyor. 

GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ DAHA İYİ SEÇENEK OLDU 

Sera gazı emisyonları ve küresel ısınma artmaya devam ederken, ekonomide düşük karbonlu yatırımlara geçiş hız kazandı. Ayrıca güneş ve rüzgar enerjisinde maliyetler düştü. Bu da yenilenebilir enerji kaynaklarını fosil yakıtlardan daha iyi seçeneğe dönüştürdü. Aynı zamanda elektrikli araç teknolojilerinin gelişim hızı tahminlerin ötesine geçti. Bu kapsamda, 2030'a kadar emisyonların yüzde 70'inden sorumlu kara yolu taşımacılığı, ısıtma ve tarım dahil olmak üzere birçok sektör rekabetçi ve düşük karbonlu çözümlere yatırım yapacak. 

“YOĞUN KARBONLU ENDÜSTRİLER GERİDE KALIYOR”

Konuyla ilgili açıklama yapan SYSTEMIQ Kurucu Ortağı Jeremy Oppenheim, “Paris Anlaşması, iklim faaliyetleri için eşi görülmemiş ve birleştirici bir çerçeve oluşturdu. 2050 yanıltıcı derecede uzak görünse de zaman tahminimizden daha hızlı ilerliyor. Sıfır karbon emisyonlu teknolojiler ve iş modelleri, doğru politikalarla desteklenirse 2030 yılına kadar birçok sektörde eski, yoğun karbonlu endüstrileri geride bırakabilir. Akıllı ülkeler, şirketler, yatırımcılar ve kentler, risk dengesinin değiştiğinin farkında. Bu nedenle yeni istihdam, sağlık ve değer yaratma olanaklarından yararlanarak rekabetin ilerisinde olmak istiyorlar." dedi. 

“YETERSİZ EYLEM BÜYÜK RİSKE YOL AÇTI”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü Başkanı Nicholas Stern, “İklim konusundaki yetersiz eylem büyük ve maliyetli iklim riskine yol açtı. Paris Etkisi, yetersiz eylemin ekonomiler için önümüzdeki refah yaratma dalgasını geride bırakma riskini oluşturuyor. Şimdiden hız kazanmaya başlayan bu dalga, önümüzdeki on yıl boyunca büyüme ve dönüşüm için baskın bir güç haline gelecek. Usta yatırımcılar ve politika belirleyiciler, önümüzdeki süreçte yalnızca net sıfır emisyonlu bir ekonomiyle sağlanabilecek fırsatları, istihdamı ve dayanıklılığı hedefleyecektir."