Enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanımı için bütüncül bakış açısıyla uçtan uca yönetim çözümleri sunan VTC Enerji, sektörünün önemli paydaşları arasında yer alıyor. Kendi uzman kadrosuyla geliştirdiği V-Gen yazılımıyla elektrik ve doğal gaz piyasalarına entegre, yenilikçi ve her noktaya uyarlanabilir bir enerji yönetimi sağlayan VTC, kojenerasyon santrali olan üreticilerin ve yüksek enerji tüketimi olan kuruluşların ticari enerji yönetimine ortak oluyor. V-Gen ile önemli bir pazar payına ulaşan VTC Enerji'nin İş Geliştirme Müdürü Mustafa Mutlu, sorularımızı yanıtladı:

2022 yılındaki öncelikleriniz ve hedeflerinizden bahseder misiniz?

VTC Enerji olarak şu anda önceliklendirdiğimiz alan dijital dönüşüm. Başta büyük sanayi tesisleri olmak üzere hem elektrik santralleri hem tedarik şirketleri, EPİAŞ ve TEİAŞ'la, dağıtım şirketleriyle entegrasyon sağlayan bütün bu gruplar için tüm enerji süreçlerini uçtan uca dijital olarak yönetmeyi hedefliyoruz. VTC Enerji olarak hâlihazırda bu süreçleri büyük oranda yöneten V-Gen yazılımımız var. Çoğu Fortune 500 içerisinde yer alan büyük sanayi tüketicileri tarafından özellikle tercih edilen V-Gen, şu an pazarda oldukça iyi konumlamış durumda.

Çok talep gören bir diğer çözümünüz de V-Sensor. Bu ürünün sektöre katkısı konusunda neler söylemek istersiniz?

Enerjinin anlık olarak izlenebildiği ve izlenen bu verilerin anlamlı çıktılara dönüştürüldüğü bir IoT platformu olan V-Sensor’ü, 2021 yılının sonlarına doğru pazara sunduk. Ülkemizin önemli sanayicileri tarafından kullanılmaya başlanan V-Sensor'ü bu yıl bütün müşteri gruplarımızda yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. V-Sensor, farklı veri okuma seçenekleri, yatırım mâliyeti gerektirmemesi, üst seviyede güvenlik alt yapısı ve bildirim-alarm destekleriyle sahada okunan verileri tek bir çatı altında toplamaktadır. Diyelim ki siz bir santral işletmecisisiniz ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde santralleriniz var... Veya bir holdingsiniz, birden fazla sayıda fabrikanız var... Bunların tamamının verilerini bir platformda toplamak ve üzerinde analitik yapmak istiyorsunuz... V-Sensor, buna hizmet ediyor. V-Sensor ile endüstri standardındaki protokollerin tamamını ve bunun yanında modern yazılım teknolojilerinin gereksinimi olan API ve MQTT gibi protokollerle verileri toplayabiliyoruz. Topladığımız bu veriler üzerinden tahminleme yapabiliyoruz. Örneğin, bir fabrikanın gerçek zamanlı verilerini okuyarak hem gün ertesi talep tahminini (ne kadar tüketim olacak) hem gün içinde önümüzdeki saatlerde ne kadar tüketim olacağının tahminini yapabiliyorsunuz. Bunun yanında başta kojenarasyon tesisleri olmak üzere baraj hidroelektrik santralleri de dahil, yükünü yönetebilen, ne zaman üretip ne zaman üretmemelinin kararını verebilen, fiyata göre çalışmalı mı çalışmamalı mı, ne zaman çalışmalı... Bunların optimizasyonunu yapıyoruz. Bu analitik tarafta son yıllarda hem V-Sensor'ü hem V-Gen'i oldukça geliştirdik. Önümüzdeki dönemde de sahada daha çok yaygınlaşıp burada katma değerli ürünler üretmeye devam edeceğiz.

V-Gen ve V-Sensor dışında öne çıkan başka ne gibi ürün ve hizmetleriniz var?

Ana ürünümüz olan V-Gen, şu anda marka bilinirliliği ve güçlü referansları ile pazarda çok iyi bir konumda. Müşteriler büyük çoğunlukla V-Gen'i merak ederek, V-Gen'in kabiliyetleri üzerine bize geliyorlar. Bu anlamda ön plana çıkarmayı planladığımız ürünümüz tabii ki V-Gen. Ancak şirket olarak stratejimiz; bir holdingin, bir sanayi tesisinin, enerji alanında faaliyet gösteren bir tüzel kişiliğin uçtan uca bütün ihtiyaçlarına cevap verebilmek. Bunun için portföyümüze Enerji Verimliliği Danışmanlığı'nı (EVD) da ekledik. 2020 yılı sonunda sanayi sektörüne akredite EVD şirketlerinden birisi olduk. Çok güçlü de bir EVD ekibimiz var. Etüt projeleri, verimlilik artırıcı projeler, ISO 50001 danışmanlığı gibi alanlarda da faaliyet gösteriyoruz. Bunun yanında yine yenilebilir santrallerin yönetimi, karbon ve I-REC sertifikalarının yönetimi gibi alanlarda da hizmet veriyoruz. VTC Enerji, bir nevi işletmelerin dijital enerji yönetimine dönüşmüş durumda. Bir işletme bizimle çalışıyorsa, biz anahtar teslim bütün ihtiyaç duyduğu alanlarda çözümler sağlıyoruz.

KBSD’NİN YENİ BAŞKANI HAMDİ HOPLAMAZ OLDU KBSD’NİN YENİ BAŞKANI HAMDİ HOPLAMAZ OLDU

2022 yılını sektör açısından nasıl görüyorsunuz?

Pandemi ile birlikte başlayan süreç, 2022 yılının başında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte ciddi anlamda ön görülemez bir noktaya geldi. Pandemi döneminde özellikle doğal gaz tarafında globalde ciddi bir dalgalanma yaşanmıştı. Türkiye'de biz bunu fazla hissetmedik çünkü devlet belirli ölçüde fiyatlara sübvansiyon uyguluyor. Ama bu sübvansiyon da tabii ki belirli bir noktaya kadar geçerliydi. 2022, artık yavaş yavaş bunun etkilerini hissetmeye başladığımız bir yıl olacak. 2021'de bunun etkilerini biraz hissettik ama 2022, bu anlamda hem sektör oyuncuları hem de son tüketiciler için çok daha zorlu geçecek. Fiyatlar anlamında insanların odaklandığı kısım artık mâliyetleri düşürme. Mâliyetleri düşürmek kısmı ön planda olunca da yatırımlar ikinci planda kalıyor. Şu anda firmalar optimizasyon, analitik ve dijital çalışmalarla 'Ben nasıl varlıklarımı daha etkin yönetir ve nasıl mâliyetlerimi aşağıya çekebilirim' alanına odaklanmış durumda.