Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara'da Kolarc Makine'nin güç elektroniği fabrikasını ziyaret etti. Ziyarette firmanın Genel Müdürü İlker Olucak, üretimle ilgili kapsamlı bilgiler verdi. Varank, güneş panellerinde de kullanılan inverterin Türkiye'de üretilmesinin oldukça önemli olduğunu belirterek "Halihazırda 100 milyon doların üzerinde seyreden ithalatı kesmeyi hedefliyoruz. Yenilenebilir enerji projeleri ile güneş panellerinin sayıları arttıkça inverter yatırımları da Türkiye'de artacak." dedi. 

“KAYNAK MAKİNELERİ SANAYİNİN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR”

Varank, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Kolarc markası iş yaşamına inverter kaynak makineleri yaparak başlamış. Güç elektroniği sektörde çok farklı alanlarda kullanılıyor. Şimdi de solar panellerin inverterlerini yapıyorlar. Bizler güç elektroniği alanında çok ciddi üretim yapan bir firmayı ziyaret ediyoruz. Kaynak makineleri sanayinin temelini oluşturuyor. Bu makinelerin robot ve endüstriyel otomasyonla yakın iş birliği içerisinde çalışıyor olması üretim süreçlerine çok ciddi katkı sağlıyor. Firma 25-30 kilovatlarla başlayıp şu anda 100 kilovat güneş paneli inverterlerini piyasaya sunuyor. 167 kilovat inverterleri de piyasaya sunmaya hazır. Tüm dünya karbon izinin azaltılmasına gayret ediyor. Bunun yolu da yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapmaktan geçiyor” dedi. 

TÜRK MÜHENDİSLERDEN OTOMASYON ÇÖZÜMLERİ

Varank, otomasyon konusunda yapılan çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi. “İşletme, robotlarla inverter kaynak makinelerinin beraber çalışma, haberleşme ve otomasyonuyla ilgili çalışmalar yürütüyor. Bu durum otomasyon alanında dijitalleşme sürecine katkı sağlayacak. Bizler daha önce belli ülkelerin modellerini kopyalamaya çalışıyorduk. Endüstri 4.0. Aslında Almanya'nın bir markası ama biz dijitalleşme dediğimizde bugün firmalarımız elektronikte yüksek teknolojili ürünleri kendileri üretebiliyorlar. Ürünlerin dijitalleşmesi, otomasyonu ile ilgili çözümleri mühendislerimizin kendileri geliştiriyorlar. Türk sanayisinin nereye geldiğini görmemiz ve buna göre eğer KOBİ’lerimiz dijitalleşecekse, endüstriyi dijitalleşerek daha verimli hale getireceksek işte bunun gibi yerli çözümleri de sanayiye uygulamamız gerekiyor. Bu manada firmamızın yaptığı bu çalışmalar da çok değerli.”

MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM

"İNSAN KAYNAĞINA GÜVENELİM

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Kolarc Genel Müdürü İlker Olucak, “Türkiye'de güç elektroniği alanında ilkleri gerçekleştirmek üzere yola çıkıyoruz. 40'tan fazla mühendisimiz ve 200 çalışanımız ile çalışmalar gerçekleştiriyoruz ve bu alanda bu kadar istihdam sağlayan ilk firmayız. Sektörde kaynak makinesi ile inverteri aynı anda üreten örnekler var. Bunların dünyada ulaştıkları hedefleri ve rakamları biliyoruz. Uluslararası bu hedefleri kendi hedeflerimiz kabul ettik. Biz de bunlardan aşağı kalmayacak, ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek şekilde bütün adımları hızla atıyoruz” dedi. (AA)