Türk iplik sanayine kâğıt konik masura üretmek amacıyla 1968 yılında kurulan Teknik Masura, bugün Mersin ve Edirne’deki fabrikalarında üretim faaliyetlerine devam ediyor. Enerji tüketimi açısından oldukça yoğun bir sektörde faaliyet gösteren marka, enerji verimliliği sağlayabilmek için farklı alanlarda projeler geliştirmeye devam ediyor. 

Tesislerde hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi veren Teknik Masura Kâğıt Fabrikaları Yöneticisi Mustafa Çopuroğlu, “Yeni bir VAP projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu proje kapsamında kâğıt fabrikamızda önemli bir tüketim kalemi olan vakum sistemi ile ilgili iyileştirme yapmak istiyoruz. Biz bu sistemde yaklaşık 850 kilovat saat elektrik tüketiyoruz. Turbo blower isimli yeni sistem kullanarak elektrik tüketimini 595 kilovat saate düşürmeyi hedefliyoruz. Bu sayede yılda 330 günlük bir kullanım olduğunu düşünürsek yaklaşık 2 milyon kilovatlık yıllık bir tasarruf sağlayabileceğiz” dedi. 

Teknik Masura firmasından ve geldiği noktadan bahsedebilir misiniz? 

Teknik Masura, 1968 yılında İstanbul Bayrampaşa’da Türk iplik sanayine kâğıt konik masura üretmek amacıyla kurulmuş bir işletmedir. 1970 yılında tamamen kayış kasnak sistemli 17 kilovat gibi çok düşük enerji tüketen 7 adet elektrik motoruna sahip bir küçük işletme olarak çalışırken 1976 yılında Çukurova Bölgesi’ne taşınmasıyla birlikte gelişimine başlamıştır. Tekstil yatırımlarının yoğun olduğu bu bölgeye gelmesi firmanın büyümesine etkili olmuştur. Teknik Masura 2008 yılında Tarsus’ta kağıt fabrikası devreye alarak kendi ihtiyacı olan gri karton üretmeye başlamıştır. 2017 yılında da Edirne kağıt fabrikasını satın alarak masura dışında ambalaj kağıdı, oluklu kutu üretiminde kullanılan kağıtları da üretmeye başlamış ve ürün gamını zenginleştirmiştir. Gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde Teknik Masura bugün kâğıt konik üretiminde Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı firmalarından biri konumunda yer alıyor. Teknik Masura şirketini şu anda ikinci nesil yönetiyor. Yönetim Kurulu tamamen Kıraç ailesinden oluşuyor ve aile içi kurumsallık eğitimleri alıyor. 

Üretim noktalarından ve tesislerden bahsedebilir misiniz? Proses parkurunuzu ve üretim aşamalarınızı anlatabilir misiz? 

Mersin’de 4 ayrı fabrikada üretim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Kâğıt fabrikası, konik masura üretimini gerçekleştirdiğimiz işletme, rulo köşebent üretimi yaptığımız bir işletme ve son olarak pandemi döneminde polyester iplik sarımı için kurulan silindirik masura ürettiğimiz ayrı bir işletmemiz bulunuyor. Edirne’de ise sadece kâğıt fabrikamız bulunuyor.  Teknik Masura’nın kâğıt serüveni 2008 yılında başladı. Kendi hammaddemiz olan gri karton üretimine başladık. Önceleri yılda 12 bin ton üretim yaparken 2020 yılında modifikasyonlarla bu rakamı yılda 35 bin tona çıkardık. 2017 yılında Edirne’de faaliyet gösteren Olmuksan IP firmasının kâğıt fabrikasını satın aldık ve 2018 yılında üretime başladık. Burada yılda 80 bin ton üretim gerçekleştiriyoruz. Toplamda ise yılda 115 bin ton kâğıt üretimi yapıyoruz. 

Verimlilik artırıcı projeler kapsamında önemli çalışmalar gerçekleştirdik. 

•    AYDINLATMA: Aydınlatma sistemimizi LED armatürlerle yeniledik. Bu sayede önemli oranda enerji tasarrufu sağladık. 

•    YÜKSEK VERİMLİ MOTORLAR: Pompaların elektrik motorlarını yavaş yavaş yüksek verimli olanlarla değiştiriyoruz. 

•    VAKUM SİSTEMİ: Yeni bir VAP projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu proje kapsamında kağıt fabrikamızda ciddi bir tüketim kalemi olan vakum sistemi ile ilgili iyileştirme yapmak istiyoruz. Biz bu sistemde yaklaşık 850 kilovat saat elektrik tüketiyoruz. Turbo blower isimli yeni sistem kullanırsak elektrik tüketimini 595 kilovat saate düşüreceğiz. Yılda 330 günlük bir kullanım olduğunu düşündüğümüzde 2 milyon kilovatlık yıllık bir tasarrufa gitmeyi planlıyoruz. 

•    KURUTMA PROSESİ: Konik masura üretiminde kurutma prosesimiz bulunuyor. Biz bu sistemde elektrik rezistansları kullanıyoruz. Bunu daha verimli olan buhar serpantinleri ile değiştireceğiz. Bu projenin hazırlıklarını yapıyoruz.

•    KESİTİRİMCİ BAKIM: Fabrika içerisinde kestirimci bakımcımız bulunuyor.  Günlük olarak kontrollerimizi yapıyor ve termal kamerayla tüm motor ısılarımızı, trafo ısılarımızı ve kontaktör ısılarımızı takip ediyor. Tabii bu şekilde bizim hem bir iş güvenliği hem bir yangına karşı korunma önlemi hem de bir verimlilik olarak düşünüyoruz.